Zamknij
Zupa pietruszkowa
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Sięgnij po aromatyczną zupę z pietruszki, która rozgrzeje cię w zimowe dni.

Pietruszka ze względu na swoje liczne walory odżywcze jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Wiele osób stosuje ją jako składnik odżywczych koktajli albo dodatek do sałatek. Dziś podpowiemy ci natomiast, jak przyrządzić z niej rozgrzewającą zupę o wyśmienitym smaku i kremowej konsystencji.

Zupa z pietruszki – sprawdzony przepis

Zupa pietruszkowa jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak, warto dodać do niej aromatyczne przyprawy. Mogą to być np. zioła prowansalskie, bazylia lub tymianek.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
6 sztuk korzenia pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
szklanka bulionu warzywnego
1 gruszka
bazylia
zioła prowansalskie
tymianek
pieprz ziołowy
sól
100 ml śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Warzywa oraz gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie przekładamy do garnka.
  3. Wlewamy do tego gorący bulion warzywny i całość blendujemy.
  4. Na koniec dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z pietruszki – jak ją serwować?

Zupa w takim wydaniu idealnie komponuje się z chrupiącym, świeżym pieczywem. Dla lepszego wyglądu możesz posypać ją płatkami migdałowymi. To idealny posiłek na zimowe dni. Doskonale rozgrzewa, a przy tym ma wiele właściwości zdrowotnych.

Pietruszka to bowiem cenne źródło żelaza oraz witaminy C, która wzmacnia organizm oraz wspiera go w walce z infekcjami. Zawiera także potas, który pomaga uregulować ciśnienie krwi.