Zamknij
Jesienna zupa z warzyw
fot. Shutterstock

Chcesz wnieść do swojej kuchni jesienny klimat? Ta rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw zachwyci cię unikalnym smakiem i pięknym aromatem.

Jesienią warto sięgnąć po przepisy na rozgrzewające zupy, które pozwalają szybko zaspokoić apetyt i doskonale sprawdzają się jako rodzinny posiłek. Poza tym są bogate w witaminy i minerały, które warto uwzględnić w swojej diecie. Idealnym pomysłem na szybkie danie obiadowe o tej porze roku jest zupa z pieczonych warzyw. Taki przysmak z pewnością znajdzie swoje stałe miejsce w twoim jesiennym jadłospisie.

Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw? Ten przepis pokocha każda "jesieniara"

Zupa z pieczonych warzyw jest niezwykle smaczna. Jej przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, w związku z czym doskonale sprawdzi się jako szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. W tym przepisie kluczowe są również przyprawy. Nuty kardamonu czy imbiru sprawią, że twoja potrawa będzie wyjątkowa.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
szklanka bulionu warzywnego
1 mała dynia hokkaido
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 papryka czerwona
imbir
kardamon
sól
pieprz ziołowy
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietanki do zup
łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa myjemy.
  2. Dynię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Pietruszkę i marchewki kroimy w plastry.
  4. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek.
  5. Następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do miękkości.
  6. Upieczone warzywa wrzucamy do blendera.
  7. Dodajemy do tego bulion warzywny, wyciśnięty czosnek, przyprawy do smaku i miód.
  8. Wszystko blendujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  9. Na koniec wlewamy śmietankę do zup.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak serwować zupę warzywną w jesiennej odsłonie?

Rozgrzewająca zupa z warzyw to danie w sam raz na szybki obiad po pracy w chłodne dni. Przed podaniem warto ozdobić ją natką pietruszki. Do dekoracji możesz wykorzystać też pestki dyni. Taką potrawę najlepiej serwować ze świeżym pieczywem. Znakomicie komponuje się także z groszkiem ptysiowym. Poza tym, zamiast śmietanki, możesz dodać no niej odrobinę jogurtu naturalnego.

Zobacz także: Zupa z batatów i pomarańczy wypełni twoją kuchnię nieziemskim aromatem. Musisz jej spróbować

loader