Oceń
Chcesz wnieść do swojej kuchni jesienny klimat? Ta rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw zachwyci cię unikalnym smakiem i pięknym aromatem.
Jesienią warto sięgnąć po przepisy na rozgrzewające zupy, które pozwalają szybko zaspokoić apetyt i doskonale sprawdzają się jako rodzinny posiłek. Poza tym są bogate w witaminy i minerały, które warto uwzględnić w swojej diecie. Idealnym pomysłem na szybkie danie obiadowe o tej porze roku jest zupa z pieczonych warzyw. Taki przysmak z pewnością znajdzie swoje stałe miejsce w twoim jesiennym jadłospisie.
Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw? Ten przepis pokocha każda "jesieniara"
Zupa z pieczonych warzyw jest niezwykle smaczna. Jej przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, w związku z czym doskonale sprawdzi się jako szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. W tym przepisie kluczowe są również przyprawy. Nuty kardamonu czy imbiru sprawią, że twoja potrawa będzie wyjątkowa.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
szklanka bulionu warzywnego |
1 mała dynia hokkaido |
2 marchewki |
1 korzeń pietruszki |
1 papryka czerwona |
imbir |
kardamon |
sól |
pieprz ziołowy |
ząbek czosnku |
2 łyżki oliwy z oliwek |
100 ml śmietanki do zup |
łyżeczka miodu |
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa myjemy.
- Dynię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
- Pietruszkę i marchewki kroimy w plastry.
- Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek.
- Następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż do miękkości.
- Upieczone warzywa wrzucamy do blendera.
- Dodajemy do tego bulion warzywny, wyciśnięty czosnek, przyprawy do smaku i miód.
- Wszystko blendujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
- Na koniec wlewamy śmietankę do zup.
Jak serwować zupę warzywną w jesiennej odsłonie?
Rozgrzewająca zupa z warzyw to danie w sam raz na szybki obiad po pracy w chłodne dni. Przed podaniem warto ozdobić ją natką pietruszki. Do dekoracji możesz wykorzystać też pestki dyni. Taką potrawę najlepiej serwować ze świeżym pieczywem. Znakomicie komponuje się także z groszkiem ptysiowym. Poza tym, zamiast śmietanki, możesz dodać no niej odrobinę jogurtu naturalnego.
Zobacz także: Zupa z batatów i pomarańczy wypełni twoją kuchnię nieziemskim aromatem. Musisz jej spróbować
Ocen artykuł