Zamknij
Zupa z ciecierzycy
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszną, rozgrzewającą zupę? Ta z dodatkiem ciecierzycy zachwyci cię swoim intensywnym smakiem i zapachem. Oto sprawdzony przepis.

Ciecierzyca ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze jest chętnie wykorzystywana w branży kulinarnej. Przepisy na dania z jej dodatkiem cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród osób będących na diecie wegetariańskiej. Można przyrządzić z niej lekkie kotlety, burgery oraz smaczny pasztet. Warto również sięgnąć po zupę z ciecierzycy, która idealnie rozgrzeje cię w zimowe dni.

Zupa z ciecierzycy – sprawdzona receptura

Aromatyczna zupa z ciecierzycy to znakomity pomysł na pierwsze danie. Tajemnica jej smaku to zasługa intensywnych przypraw. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku zioła prowansalskie, curry oraz tymianek. Ciecierzycę należy przygotować już dzień wcześniej. Najlepiej wsypać ją do dużego garnka, zalać zimną wodą kilka centymetrów nad jej powierzchnią i zostawić ją w takiej formie na całą noc.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 5 osób

Składniki

Składnik
300 g ciecierzycy
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
3 ziemniaki
szklanka passaty pomidorowej
1 l bulionu warzywnego
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
przyprawa curry
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy do garnka z dodatkiem oliwy z oliwek i dusimy pod przykryciem.
  2. Do tego dodajemy ciecierzycę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Wlewamy bulion warzywny i wszystko gotujemy przez ok. 20 minut na małym ogniu.
  4. Pod koniec dodajemy passatę pomidorową i trzymamy na gazie jeszcze kilka minut.
  5. Zupę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z ciecierzycy – jak ją serwować?

Zupę z ciecierzycy warto przed podaniem udekorować natką pietruszki. Można również polać ją słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. To sycące danie, które zawiera również wiele witamin i składników odżywczych. Ciecierzyca to przede wszystkim bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy w niej również błonnik, który znakomicie wpływa na pracę układu trawiennego.