Oceń
Jak wykorzystać bataty w kuchni? Sięgnij po przepis na smakowitą zupę z dodatkiem tych słodkich ziemniaków. Jej smak warto wzbogacić o soczystą pomarańczę.
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak gorąca, aromatyczna zupa. Taki posiłek jest lekki, a zarazem dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić takie danie z dodatkiem batatów. Te słodkie ziemniaki podbiły branżę kulinarną i warto zastosować je również w swojej kuchni. Aby podkreślić wyjątkowy smak tej zupy, warto dodać do niej także odrobinę soczystej pomarańczy.
Zupa z batatów i pomarańczy to znakomite danie. Oto łatwy przepis
Zupa w takim wydaniu przywita cię od progu wyjątkowym aromatem. Wybierając bataty do tego przepisu, zwróć uwagę na ich skórkę. Najlepiej, jeżeli ziemniaki będą gładkie bez widocznych obtłuczeń. Wszelkie uszkodzenia mogą bowiem sprawić, że bulwy będą szybko się psuły. Podczas gotowania tej zupy, nie zapomnij też o odpowiednich kompozycjach przypraw. Jesienią doskonale sprawdzą się szczypta cynamonu, kardamon oraz imbir o rozgrzewającym działaniu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
6 batatów |
1 pomarańcza |
0,5 cebuli |
ząbek czosnku |
szczypta kardamonu |
mały korzeń imbiru |
łyżeczka cynamonu |
sól |
pieprz ziołowy |
2 łyżki masła |
100 ml śmietanki do zup |
1 marchewka |
1 korzeń pietruszki |
Sposób przygotowania
- Bataty obieramy i gotujemy w wodzie, aż nabiorą miękkości.
- Cebulę drobno siekamy.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Marchew i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce.
- Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem masła na małym ogniu.
- Z pomarańczy wyciskamy sok.
- Ugotowane bataty wrzucamy do blendera.
- Dodajemy do nich podsmażone warzywa oraz sok pomarańczowy.
- Całość blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na koniec wlewamy śmietankę i przyprawiamy wszystko do smaku.
Zupa z batatów i pomarańczy to znakomity pomysł na obiad. Jak ją podawać?
Zupa w takiej odsłonie jest niezwykle kremowa i sycąca. Z pewnością będzie smakować wszystkim domownikom. Aby cieszyła oko apetycznym wyglądem, możesz ułożyć na niej plaster pomarańczy. Do jej dekoracji warto wykorzystać też posiekane orzechy włoskie albo migdały. Przyda się również zielony akcent w postaci listków bazylii lub natki pietruszki.
Zobacz także: Chipsy z batatów to smaczna przekąska na jesienne wieczory. Oto szybki przepis
Ocen artykuł