Zamknij
Zupa z bakłażana
fot. Shutterstock

Chcesz zaskoczyć swoich domowników pysznym daniem? Sprawdź, jak przyrządzić na obiad zupę z bakłażana. Zrobisz ją bardzo szybko.

Latem chętnie sięgamy po receptury na zupy z warzyw. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Poza tym takie dania zawierają wiele witamin i minerałów ważnych dla zdrowia, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić smaczną zupę z bakłażana, która doskonale sprawdzi się na weekendowy obiad dla całej rodziny.

Zupa z bakłażana – szybki przepis

Jeżeli jesteś miłośnikiem bakłażanów w różnych odsłonach, to ta receptura również skradnie twoje serce. Ta delikatna, kremowa zupa z pewnością przypadnie do gustu także twoim domownikom. Kluczowe w tym przepisie są oczywiście bakłażany. Ważne, aby były odpowiednio twarde bez widocznych przebarwień. Nie zapomnij również o dodaniu aromatycznych przypraw, dzięki którym twoje danie zyska wyjątkowy smak.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 bakłażany
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
ząbek czosnku
100 ml śmietanki
sól
pieprz ziołowy
oregano
bazylia
2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany myjemy, obieramy, a następnie kroimy na małe części.
  2. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  4. Warzywa dusimy w rondelku aż do miękkości. W trakcie dolewamy odrobinę wody i wszystko trzymamy jeszcze chwilę na małym ogniu.
  5. Całość przekładamy do blendera, dodajemy śmietankę do zup, przyprawy oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z bakłażana – sposób podania

Kremowa zupa z bakłażana najlepiej smakuje serwowana na gorąco. Można udekorować ją koperkiem albo natką pietruszki. Warto posypać ją również startą mozzarellą albo ziarnami słonecznika. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Można również podawać ją z groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: Bakłażan pieczony na 4 sposoby! Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy