Zamknij
Zupa orzechowa
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na pierwsze danie obiadowe? Ta zupa z orzechową nutą zaskoczy cię swoim unikalnym smakiem. A jej niezwykły aromat wypełni twoją kuchnię.

O cennych właściwościach orzechów włoskich można mówić bardzo długo. Ponadto ich wyjątkowy smak sprawia, że są niezwykle cenione przez branżę kulinarną. Istnieje wiele różnych pomysłów na wykorzystanie tych orzechów w kuchni. Możesz przyrządzić z nich zdrową nalewkę, pyszne ciasta i desery albo wzbogacić nimi smak różnych sałatek. Tym razem jednak zdradzimy ci przepis na pożywną zupę orzechową, która podbije serca najbardziej wymagających smakoszy.

Zupa orzechowa – sprawdzona receptura

Zupa orzechowa być może nie jest tak popularna jak pomidorowa, czy tradycyjny rosół, ale jesteśmy pewni, że jeśli raz jej spróbujesz, to będzie gościć częściej na twoim stole. Jej zaletą jest to, że można przyrządzić ją bardzo szybko, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Jej smak wzbogacimy różnymi, intensywnymi przyprawami, dzięki którym nabierze wyjątkowego charakteru.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0,5 l bulionu warzywnego
150 ml kremowej śmietanki do zup
1 gałązka natki pietruszki
bazylia
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, a następnie łączymy je z bulionem warzywnym. Wszystko dokładnie blendujemy.
  2. Zupę gotujemy przez chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Do kremu dodajemy słodką śmietankę.
  4. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa orzechowa – jak ją serwować?

Zupę orzechową warto przed podaniem udekorować natką pietruszki oraz posypać orzechami włoskimi. Doskonale komponuje się ze smakiem świeżego, chrupiącego pieczywa albo groszkiem ptysiowym. To pożywna, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna. Orzechy włoskie to bowiem wartościowe źródło białka, magnezu oraz kwasów omega-3. Ponadto zawarty w nich cynk znakomicie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Co powiecie na obiad w takim wydaniu?