Zamknij
"Zupa nic" na mleku: przepis na pyszny i banalny w przygotowaniu deser
fot. Shutterstock

"Zupa nic" to popularny deser, który cieszy się dużym zainteresowaniem przede wszystkim w naszym kraju. Sprawdź, jak przyrządzić go w domu.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
500 ml mleka 2%
3 jajka
5 łyżek cukru
1/2 laski wanilii
Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Jajka należy sparzyć we wrzątku.
  2. Żółtka oddzielamy od białek.
  3. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę.
  4. Żółtka ubijamy z drugą połową cukru, aż utworzy nam się jednolita masa. 
  5. Zaczynamy gotować mleko. Gdy zrobi się ciepłe, dodajemy łyżką pianę z białek i czekamy, aż utworzą się pianki (około 1-2 minut). Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. 
  6. Do pozostałego mleka dodajemy wanilię i cynamon. Cały czas mieszając, wlewamy powoli żółtka z cukrem. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 2 minut, uważając, żeby żółtko się nie ścięło. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
  7. Zupę należy podawać chłodną z dodatkiem przygotowanych pianek i innych dowolnych składników. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Niby zupa, a deser. Niby nic, a jednak bogaty w smaku. Ten przysmak cieszy się dużą popularnością, a rozpowszechniła go m.in. Magda Gessler w swoich "Kuchennych Rewolucjach". Poznajcie historię tej potrawy. 

"Zupa nic" - historia deseru

"Zupa nic" to tak naprawdę zupa mleczna, choć w nieco nietypowym wydaniu. Robi się ją bowiem z zagęszczonego mleka z dodatkiem ubitych z cukrem żółtek jaj. Za wynalazcę tego deseru uważa się hrabinę Aleksandrę Potocką. Niektórzy upatrują w nim podobieństwo do kremu angielskiego. 

"Zupa nic" pod koniec 2020 roku została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę produktów tradycyjnych. Znalazła się w kategorii "Gotowe dania i potrawy" i uwzględniona została w województwie zachodniopomorskim. 

Zobacz także:  Pamiętasz ten smak dzieciństwa? Zupa wiśniowa to doskonały pomysł na letni obiad

"Zupa nic" - z czym podawać?

"Zupa nic" najlepiej smakuje podawana na zimno. Można do niej dobrać jednak przeróżne dodatki - począwszy od owoców, a na bezach skończywszy.

Najpopularniejsze dodatki do "zupy nic" to:

  • cynamon,
  • laska wanilii,
  • ryż,
  • bezy,
  • biszkopty,
  • pianki,
  • owoce leśne,
  • grzanki ze słodkiej bułki. 

Zobacz także:  Przepis na zupę z czereśni. Danie idealne na letnie upały