Oceń
Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Ta zupa marchewkowo-ananasowa zachwyci cię unikalnym smakiem. W dodatku jest łatwa w przyrządzeniu. Sprawdź, jak ją zrobić.
Uwielbiasz marchewkę w każdej odsłonie? W takim razie z pewnością spodoba ci się również ten przepis. Zupa marchewkowo-ananasowa to idealna opcja na rodzinny obiad. Nie tylko doskonale rozgrzewa w zimowe dni, ale też dostarcza dużą ilość witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia.
Zupa marchewkowo-ananasowa
Zupa w takim wydaniu to idealny pomysł na danie, jeśli chcesz nieco odświeżyć swoje codzienne menu. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na sięganie po bardziej skomplikowane receptury. Aby wzbogacić jej smak, warto dodać do niej aromatyczne przyprawy, np. bazylię lub tymianek.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 3 osób
Składniki
Składnik |
---|
4 marchewki |
2 plasterki ananasa z puszki |
0,5 szklanki soku ananasowego |
szklanka bulionu warzywnego |
1 cebula |
2 ząbki czosnku |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
tymianek |
zioła prowansalskie |
słodka papryka |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Z cebuli pozbywamy się łupinki i drobno ją siekamy.
- Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz startego czosnku.
- Następnie dodajemy je do gotującego się bulionu warzywnego. Wlewamy sok ananasowy i przyprawiamy do smaku.
- Całość gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
- Na koniec zawartość garnka blendujemy, aby uzyskać gęstą, kremową zupę.
Zupa marchewkowo-ananasowa – jak ją serwować?
Zupa marchewkowa z ananasową nutą pachnie i smakuje wyśmienicie. Możesz dodać do niej również odrobinę śmietanki albo jogurtu naturalnego. Aby ładniej prezentowała się na stole, warto ułożyć na niej plasterki ananasa.
Po takie danie warto sięgać ze względu na zawartość marchewki. Jest ona bogatym źródłem beta-karotenu, który wpływa pozytywnie na wzrok oraz zapewnia skórze piękny i młody wygląd.
Ocen artykuł