Zamknij
Zupa krem z cukinii
fot. Shutterstock

Pyszna rozgrzewająca zupa to idealna propozycja obiadowa na chłodne, jesienne dni. Poznaj łatwy przepis na krem z cukinii z serem feta. Jego wyjątkowy, delikatny smak z pewnością cię zachwyci.

Kremowe zupy warzywne to kulinarny hit ostatnich lat. Są gęste, pożywne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Nic dziwnego, że tak wiele osób umieszcza je w swoim codziennym jadłospisie. W okresie jesiennym warto wykorzystać dary natury i przyrządzić pyszny krem z sezonowych warzyw. Cukinia sprawdzi się w tym przypadku znakomicie.

Zupa krem z cukinii z fetą - przepis

Zupa krem z cukinii z dodatkiem fety może sprawdzić się jako pierwsze danie na wspólny rodzinny obiad. Jej wykonanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Wybierając odpowiednie warzywa do zupy najlepiej sięgać po młode okazy, które wyróżnia delikatna skórka i smaczny miąższ. Musisz pamiętać, że cukinii nie można przechowywać zbyt długo ani trzymać jej w nasłonecznionym miejscu, bowiem traci swoje walory smakowe. Najlepiej wykorzystać ją w ciągu kilku dni od zerwania lub zakupu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
4 średniej wielkości cukinie
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki masła
ząbek czosnku
200 g sera feta
gałka muszkatołowa
2 małe cebule
natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Na początek myjemy cukinię i kroimy w kostkę.
  2. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i masła. Dodajemy starty ząbek czosnku, pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut.
  3. Uduszone warzywa dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego i trzymamy na gazie jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. Całość blendujemy, dodajemy przyprawy i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeżeli konsystencja kremu jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Krem z cukinii z fetą – jak serwować?

Zupę należy podawać na gorąco, udekorowaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Znakomicie smakuje z chrupiącym, świeżym pieczywem, czosnkowymi grzankami lub z dodatkiem groszku ptysiowego. Warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety, m.in. ze względu na liczne właściwości zdrowotne cukinii. Znajdziemy w niej magnez, potas, żelazo oraz wiele cennych witamin. Ponadto reguluje trawienie oraz działa odkwaszająco na organizm. Przy tym jest niskokaloryczna, więc bez problemu mogą ją spożywać osoby będące na diecie. Po jakie zupy sięgacie w okresie jesiennym najchętniej?