Zamknij
Zupa jagodowa
fot. Shuterstock

Lato zawitało do naszych kuchni, a wraz z nim sezon na jagody. Te wakacyjne przysmaki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Mogą sprawdzić się nie tylko jako dodatek do ciast i różnych wakacyjnych deserów. Warto przyrządzić z nich również delikatną zupę, dzięki której każdy obiad zamieni się w prawdziwą ucztę.

Zupa jagodowa – sprawdzony przepis

Jeżeli latem chętnie sięgasz po zupy owocowe, to z pewnością polubisz także tę na bazie jagód. Jest niezwykle kremowa i delikatna. Najlepiej smakuje schłodzona, w związku z czym doskonale sprawdzi się jako szybki obiad podczas letnich upałów. W dodatku takie danie jest naprawdę łatwe w przyrządzeniu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
400 g jagód
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki ksylitolu
3 listki świeżej mięty
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
50 ml śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Jagody dokładnie płuczemy.
  2. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy gęstą, jednolitą konsystencję.
  3. Dodajemy jogurt, cynamon raz ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Pod koniec gotowania wlewamy również odrobinę aromatu waniliowego.
  5. Zupę wkładamy do lodówki, aż się odpowiednio schłodzi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa jagodowa – sposób podania

Zupa z jagód to kulinarna propozycja, której latem nie może zabraknąć w twojej kuchni. Zaskoczy cię kremową konsystencją i delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Aby prezentowała się jeszcze lepiej, możesz udekorować ją listkami świeżej mięty i polać odrobiną śmietanki do zup. Warto również ułożyć na niej kilka świeżych jagód.

Zobacz także: Oto przepis na domowe lody z jagód. Smakują wyśmienicie 

loader