Zamknij
Zupa jabłkowa
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na pożywne pierwsze danie? Sięgnij po przepis na zupę jabłkową. Zrobisz ją błyskawicznie.

Jesienią warto sięgać po sezonowe owoce, które są źródłem witamin i minerałów. Jabłka to samo zdrowie, a przy tym idealnie nadają się jako dodatek do pysznych potraw. Możesz przyrządzić z nich smaczne przetwory, sok, sałatkę, a nawet dietetyczne chipsy. Tym razem wykorzystamy je do zrobienia jesiennej, owocowej zupy. Jej smak wzbogacimy nutą intensywnego cynamonu.

Zupa jabłkowa – idealne pierwsze danie

Jeżeli jesteś miłośnikiem jabłek w różnych odsłonach, to ten smak z pewnością podbije twoje serce. Zupa jabłkowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. To idealna opcja na obiad, jeżeli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw, a chcesz przyrządzić dla bliskich coś wyjątkowego.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka soku z cytryny
200 ml śmietanki kremowej
garść migdałów

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.
  2. Owoce zalewamy wodą, dodajemy do nich goździki, cynamon oraz cukier, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie dokładnie je blendujemy.
  3. Dolewamy śmietankę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec zupę dekorujemy płatkami migdałów.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa jabłkowa – z czym podawać?

Zupa w takiej odsłonie to idealna propozycja kulinarna dla całej rodziny. Takie danie można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno – we wszystkich wariantach smakuje wybornie. Idealnie smakuje również w połączeniu z domowymi chipsami jabłkowymi, ryżem lub grzankami. A w jakiej formie wy spożywacie ją najchętniej?