Zamknij
Zupa gruszkowa
fot. Shutterstock

Jesteś miłośnikiem gruszek w każdej postaci? Jesteśmy przekonani, że zupa z tych owoców również skradnie twoje serce.

Gruszki ze względu na swój wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze są chętnie wykorzystywane w kuchni. Mogą być nie tylko składnikiem pysznych deserów, ciast i kompotu, ale również dodatkiem do dań obiadowych. Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę z tych owoców, która zachwyci cię unikalnym aromatem.

Zupa gruszkowa – sprawdzony przepis

Zupa gruszkowa to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Aby nieco wzmocnić jej smak, dodamy do niej odrobinę imbiru o właściwościach rozgrzewających. Do przygotowania tej zupy nadaje się właściwie każdy rodzaj gruszek. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je w chłodnym w miejscu, dzięki czemu zachowają na dłużej swoją świeżość i nie będą tak szybko ciemniały.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 gruszki
0,5 l bulionu warzywnego
ząbek czosnku
mała cebula
pieprz ziołowy
sól
imbir w formie przyprawy
3 łyżki śmietany do zup
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Z cebuli pozbywamy się skórki, drobno ją siekamy i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i startego czosnku.
  2. Gruszki obieramy, a następnie kroimy w małą kostkę.
  3. Owoce zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu.
  4. Dodajemy do tego podsmażone warzywa i wszystko blendujemy.
  5. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa gruszkowa – jak ją serwować?

Zupę z gruszek najlepiej serwować na gorąco w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby nabrała pięknego wyglądu, można udekorować ją natką pietruszki oraz polać śmietanką. Takie danie idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale również dzięki zawartości imbiru działa rozgrzewająco na organizm. Ponadto obecne w gruszkach witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.