Zamknij
Zupa dyniowa z pomarańczą
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na pierwsze danie? Sięgnij po ten sprawdzony przepis na zupę dyniową z nutą pomarańczy. Jej unikalny smak z pewnością cię zachwyci.

W okresie jesiennym warto sięgać po różne sezonowe warzywa, z których można przygotować pyszne potrawy. Dynia sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Świetnie nadaje się jako składnik past kanapkowych, zdrowych koktajli oraz kotletów. Tym razem zdradzimy ci jednak przepis na pożywną zupę dyniową z pomarańczą, która znakomicie rozgrzeje cię w chłodne dni.

Zupa dyniowa z pomarańczą – łatwa receptura

Taka zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Do tego przepisu najlepiej wybrać dynię piżmową albo odmianę hokkaido, które znakomicie nadają się do przyrządzania różnych potraw. Poza tym wyróżnia je pyszny, soczysty miąższ. Niesamowity smak tej zupy to w dużej mierze także zasługa pomarańczy oraz intensywnych przypraw, które sprawiają, że danie nabiera wyjątkowego charakteru.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 duża dynia
2 pomarańcze
2 marchewki
szczypta imbiru
pół łyżeczki kardamonu
bazylia
pieprz ziołowy
sól
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Dynię kroimy na mniejsze części i pozbywamy się pestek. Układamy ją na blaszce do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. godzinę, aż stanie się miękka.
  2. Marchew ścieramy na tarce.
  3. Upieczoną dynię i marchew blendujemy.
  4. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy go do puree dyniowego. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Zupę gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodajemy do niej przyprawy do smaku. Przed podaniem można udekorować ją również płatkami dyni.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa dyniowa z pomarańczą – właściwości odżywcze

Zupa w takim jesiennym wydaniu to znakomity pomysł na wegetariański obiad. Jest nie tylko pożywna, ale również bardzo zdrowa. Dynia to bowiem źródło cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. błonnik , który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Pomarańcza dostarcza z kolei dużą dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Skusicie się na taką zupę?