Zamknij
Zupa dyniowa z jabłkiem: szybki przepis na jesienną zupę
fot. Shutterstock

Zupa dyniowa z reguły jest pyszna i rozgrzewająca. Z dodatkiem jabłka może być również zaskakująca w smaku. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 dynia (ok. 500 g miąższu)
2 jabłka
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka masła
50 ml mleczka kokosowego 30% (można wymienić na śmietanę)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, kurkuma

Sposób przygotowania

  1. Dynię należy przeciąć na pół, pozbyć się pestek, a następnie wydrążyć z niej miąższ.
  2. Warzywo kroimy w kostkę. 
  3. Jabłka obieramy ze skóry i też kroimy w kostkę. 
  4. Cebulę obieramy i siekamy.
  5. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę do zeszklenia. 
  6. Dodajemy do tego dynię i jabłka i wszystko razem podsmażamy z przyprawami jeszcze przez około 10 minut. 
  7. Wlewamy do tego bulion i gotujemy składniki, aż staną się miękkie.
  8. Blendujemy zupę na krem.
  9. Zaprawiamy zupę mleczkiem kokosowym lub śmietaną i mieszamy. Zostawiamy na kuchence do zagotowania. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa dyniowa z jabłkiem: dodatki

Zupa dyniowa ma to do siebie, że można do niej dołożyć naprawdę wiele różnych dodatków. Śmietana lub mleczko kokosowe, które znajdziecie w powyższym przepisie, to tylko jedne z nich.

Tego typu krem będzie świetnie komponować się także z innymi dodatkami. Warto postawić na: 

  • podsmażany boczek,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika,
  • grillowaną paprykę,
  • groszek ptysiowy,
  • grzanki z chleba, 
  • suszone pomidory,
  • natkę pietruszki,
  • bazylię. 

Dynia - właściwości

Jesień to sezon na dynię. I choć jest to warzywo bardzo popularne w kuchni amerykańskiej, w Polsce wciąż używa go mało osób. A szkoda - dynia ma bowiem wiele cennych właściwości: 

  • ma sporą zawartość błonnika,
  • jest bogatym źródłem białka,
  • zawiera mało kalorii, 
  • przyspiesza metabolizm,
  • jest bogatym źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim: witaminy A, C, E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, selenu i wapnia, 
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza poziom cholesterolu, 
  • wzmacnia odporność, 
  • działa przeciwzapalnie,
  • ma działanie antynowotworowe i antyoksydacyjne. 

Zobacz także: Dynia w occie to słodko-pikantna przekąska. Zamknij w słoiku smak jesieni na dłużej