Zamknij
Zupa arbuzowa
fot. Shutterstock

Arbuz na obiad? Dlaczego nie. Sprawdź, jak zrobić z niego lekką, smakowitą zupę, która idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni.

Soczysty smak arbuza oraz jego walory odżywcze sprawiają, że jest on chętnie wykorzystywany w kuchni. Zawiera niewiele kalorii, więc doskonale sprawdza się jako przysmak dla osób będących na diecie. W branży kulinarnej ceniony jest nie tylko jego miąższ, ale również zielona skórka, z której można przyrządzić odżywczy koktajl. Dziś natomiast podpowiemy ci, jak zrobić z arbuza delikatną zupę, która wiosną i latem idealnie sprawdzi się na obiad.

Zupa arbuzowa – łatwa receptura

Zupa z arbuza jest szybka i łatwa w przyrządzeniu nawet dla osób, które na co dzień z gotowaniem nie mają zbyt wiele wspólnego. Taki chłodnik zaskakuje wyśmienitym smakiem i zapewnia odpowiednie orzeźwienie podczas upałów. Do tego przepisu postaraj się wybrać odpowiednio dojrzałe arbuzy o zielonej, gładkiej skórce bez widocznych przebarwień.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
1 arbuz
2 łyżki soku z cytryny
50 g ksylitolu
kilka listków świeżej mięty
100 g sera feta
200 ml śmietanki do zup

Sposób przygotowania

  1. Miąższ arbuza oddzielamy od skórki, kroimy go na mniejsze części i pozbywamy się z niego pestek.
  2. Wszystkie kawałki wrzucamy do blendera.
  3. Dodajemy do tego sok z cytryny, ksylitol oraz śmietankę do zup.
  4. Całość dokładnie blendujemy.
  5. Na koniec zupę dekorujemy pokruszonym serem feta oraz listkami świeżej mięty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa arbuzowa – jak ją serwować?

Zupa arbuzowa to idealna propozycja kulinarna podczas rodzinnych spotkań w letnie dni. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce przez dłuższy czas. Doskonale smakuje w połączeniu z makaronem oraz ryżem. Aby prezentowała się na talerzu apetycznie, możesz udekorować ją dodatkowo skórką od arbuza.

Zobacz także: Arbuz to hit lata. Jakie ma właściwości odżywcze?