Zamknij
Jajecznica z bakłażanem
fot. Shutterstock

Jak wykorzystać bakłażan w kuchni? Dodaj go do jajecznicy. Dzięki temu nabierze ona wyjątkowego smaku.

Jajecznica to idealna propozycja na śniadanie dla osób zapracowanych. Aby ją przyrządzić w tradycyjnej wersji, wystarczy bowiem tylko kilka minut. Od czasu do czasu warto jednak wzbogacić jej smak o inne dodatki. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić jajecznicę z bakłażanem. Takie połączenie składników z pewnością często będzie gościć na twoim stole.

Zobacz także: Tarta z bakłażanem to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak ją zrobić

Jajecznica z bakłażanem - łatwy przepis

Jajecznica z dodatkiem bakłażana to doskonały pomysł na letni poranny posiłek. Aby była delikatniejsza, warto wcześniej ubić jajka w oddzielnym naczyniu. Można również dodać do niej trochę wody gazowanej. Nie zapomnij także o przyprawach, dzięki którym twoje danie nabierze wyjątkowego smaku. Zioła prowansalskie i odrobina aromatycznej bazylii sprawdzą się w tym przypadku idealnie.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
3 jajka
1 mały bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
zabek czosnku
gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Bakłażan myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Jajka ubijamy w misce za pomocą trzepaczki.
  4. Starty bakłażan smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż stanie się miękki.
  5. Następnie dodajemy do niego jajka oraz trochę czosnku i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na koniec jajecznicę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jajecznica z bakłażanem - sposób podania

Jajecznicę z bakłażanem możesz serwować na różne sposoby. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżym chlebem lub bułkami. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki z dodatkiem masła. Aby ładnie wyglądała na talerzu, warto udekorować ją natką pietruszki albo posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także: Hummus z bakłażana to smaczny dodatek na kanapki. Sprawdź, jak go zrobić