Zamknij
Zupa z młodych ziemniaków
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczną zupę? Ta z młodych ziemniaków doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad w letnie dni.

Młode ziemniaki możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele sposobów. Warto serwować je z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem. Doskonale smakują także prosto z piekarnika. Sezon na młode ziemniaki to również doskonała okazja do tego, aby przyrządzić z nich smakowitą zupę, której delikatny aromat wypełni całą twoją kuchnię.

Zupa z młodych ziemniaków – łatwa receptura

Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie młodych ziemniaków, przygotuj z nich smaczną zupę. Jest ona niezwykle sycąca i doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Aby była bardziej delikatna w smaku, można dodać do niej odrobinę jogurtu naturalnego albo śmietankę do zup.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg młodych ziemniaków
50 ml śmietanki do zup
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
tymianek
0,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  4. Wszystkie warzywa dusimy w garnku z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się miękkie.
  5. Dodajemy do tego gorącą wodę i całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
  6. Wszystko blendujemy, aż uzyskamy gęstą, kremową konsystencję.
  7. Na koniec dodajemy do tego śmietankę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zupa z młodych ziemniaków – sposób podania

Zupa przyrządzona na bazie młodych ziemniaków wyróżnia się niezwykle kremową konsystencją. Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli posypiesz ją startą mozzarellą lub parmezanem. Możesz również udekorować takie danie posiekanym koperkiem albo natką pietruszki. Poza tym warto je serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz także: Przepis na pieczone frytki z młodych ziemniaków. Łatwa receptura krok po kroku