Zamknij
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
fot. Shutterstock

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zapiekanka ziemniaczana z cukinią sprawdzi się w tym przypadku doskonale. W dodatku jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnych ziemniaków, które są znakomitym dodatkiem do dań mięsnych. Możesz przyrządzić z nich również chrupiące frytki lub pożywną klasyczną kartoflankę. A co powiesz na to, aby połączyć smak tych warzyw z delikatną, soczystą cukinią? Taka kulinarna kombinacja jest niezwykle ciekawa i z pewnością przypadnie ci do gustu.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią – sprawdzony przepis

Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w różnej odsłonie, to koniecznie musisz sięgnąć po tę recepturę. Przygotowanie takiej zapiekanki nie jest skomplikowane i nie zabierze ci zbyt wiele czasu. Do tego przepisu warto sięgnąć po dojrzałą cukinię. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i zaciemnionym miejscu - dzięki temu zachowa swój smak i właściwości odżywcze przez dłuższy czas.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
3 małe cukinie
7 ziemniaków
2 jajka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
15 dag parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
bazylia
kilka listków natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię, a następnie kroimy ją w cienkie plastry. To samo robimy z ziemniakami.
  2. Do roztrzepanych jajek dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego i starte ząbki czosnku, a następnie gotowy sos doprawiamy do smaku.
  3. Spód i brzegi naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek.
  4. Najpierw układamy w nim plastry ziemniaków, a następnie posypujemy je przyprawami i polewamy jogurtem wymieszanym z jajkami. Na koniec całość posypujemy startym serem.
  5. Na warstwie ziemniaczanej umieszczamy cukinię, a następnie powtarzamy pozostałe czynności.
  6. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy zapiekanki.
  7. Danie pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią – sposób podania

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią może być samodzielnym smacznym daniem, jak również stanowić dodatek do innych potraw. Przed podaniem warto udekorować ją dodatkowo natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. To sycąca, a jednocześnie zdrowa propozycja kulinarna dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Ziemniaki są bowiem bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Cukinia to z kolei źródło żelaza, magnezu oraz licznych witamin wspomagających pracę organizmu. Ponadto działa odkwaszająco na organizm. Skusicie się na obiad w takim wydaniu?