Zamknij
Zapiekanka z kaszy jaglanej
fot. Shutterstock

Kasza jaglana to pyszny dodatek do różnych potraw. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić z niej pyszną zapiekankę z dodatkiem jabłek oraz cynamonu.

Kasza jaglana posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób włącza ją do swojego codziennego menu. Możesz z niej przyrządzić pyszną jaglankę na mleku kokosowym albo smaczne kotlety na obiad. Idealnie smakuje również w formie zapiekanej z dodatkiem jabłek i cynamonu. Poznaj ten łatwy przepis.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i cynamonu – sprawdzona receptura

Jeżeli jesteś fanem tej kaszy w różnych odsłonach, ten przepis z pewnością podbije twoje serce. Taka zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym jej zrobienie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Aby podkreślić jej smak dodamy do niej odrobinę cynamonu. Jego intensywny aromat nie tylko wzbogaci twoją potrawę, ale też wprowadzi do twojej kuchni prawdziwy jesienny klimat.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
szklanka kaszy jaglanej
350 ml mleka roślinnego
4 jabłka
szczypta cynamonu
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy, aż stanie się miękka. Dodajemy do niej łyżkę cukru.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  3. Umieszczamy je w rondelku, dodajemy odrobinę wody, pozostały cukier oraz cynamon i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę kaszy, kładziemy na nią jabłka i znów przykrywamy wszystko pozostałą kaszą.
  5. Zapiekankę pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekanka z kaszy jaglanej i cynamonu – jak podawać?

Taką zapiekankę warto przed podaniem udekorować płatkami migdałów oraz plasterkami jabłka. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz serwować ją również w towarzystwie bitej śmietany. Lubicie kaszę jaglaną w takim wydaniu?