Zamknij
Zapiekanka warzywna
fot. Shutterstock

Brakuje ci pomysłu na dzisiejszy obiad? Zapiekanka warzywna to pyszna propozycja kulinarna dla całej rodziny. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacać swoją dietę o warzywa, które dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Aby zachować ich wszystkie walory smakowe i odżywcze powinniśmy pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu. Najlepiej trzymać je w lodówce, gdzie panuje optymalna dla nich temperatura. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych potraw. Dziś zdradzimy ci przepis na pyszną zapiekankę, którą zrobisz bardzo szybko.

Zapiekanka warzywna – łatwy przepis

Zapiekanka warzywna jest łatwa w wykonaniu, nawet dla osób, które na co dzień nie gotują zbyt często. Takie danie może stanowić samodzielny przysmak, jak również dodatek do innych potraw. Idealnie sprawdzi się na obiad dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 cukinia
mały pęczek natki pietruszki
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki musztardy
pieprz ziołowy
bazylia
sól
zioła prowansalskie
100 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry.
  2. Czosnek ścieramy na tarce.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  4. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki, cebulę oraz cukinię. Każdą warstwę przyprawiamy do smaku.
  5. Do jogurtu naturalnego dodajemy odrobinę musztardy, starty czosnek i przyprawy, a następnie wylewamy go na warzywa.
  6. Posypujemy całość startym serem.
  7. Danie pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Zapiekanka warzywna – jak ją serwować?

Takie danie warto przed podaniem udekorować natką pietruszki. To niezwykle smaczna, a jednocześnie odżywcza propozycja obiadowa. A wszystko to za sprawą zawartych w niej warzyw, które są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A jak wam się podoba taki przepis?