Zamknij
Naleśniki z rabarbarem
fot. Shutterstock

Uwielbiasz naleśniki w każdej odsłonie? Te z rabarbarem i jabłkami to prawdziwa kulinarna uczta. Wypróbuj ten przepis.

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To pyszne warzywo ma wielu miłośników, którzy chętnie wykorzystują je w swojej kuchni. Jeżeli ty również jesteś w tym gronie, sięgnij po przepis na naleśniki z rabarbarem. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, warto dodać do nich soczyste jabłka.

Przepisy na wiosnę: naleśniki z rabarbarem i jabłkami

Naleśniki w takim wydaniu doskonale sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa. Zawarte w nich jabłka doskonale przełamują cierpki i nieco kwaśny smak rabarbaru, dzięki czemu całość tworzy idealną kompozycję. Aby naleśniki były bardziej puszyste, warto najpierw ubić jajka w oddzielnej misce i dopiero wtedy dodać je do ciasta.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru brzozowego
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
2 jabłka
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki wody gazowanej
olej roślinny

Sposób przygotowania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  2. Rabarbar płuczemy w wodzie i kroimy go na małe kawałki. Następnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem owoców oraz cukru. W trakcie dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy.
  3. Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do tego mąkę, wodę gazowaną oraz szczyptę soli.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka na puszystą masę. Następnie wlewamy je do ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
  6. Na koniec nadziewamy je farszem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki z rabarbarem i jabłkami – sposób podania

Naleśniki z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Warto posypać je płatkami migdałowymi lub orzechami albo serwować w towarzystwie świeżych owoców. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz dodatkowo polać je odrobiną miodu lub bitą śmietaną.

Zobacz także: Oto świetny trik z TikToka na apetyczne naleśniki. Wypróbuj go w swojej kuchni