Oceń
Uwielbiasz naleśniki w każdej odsłonie? Te z rabarbarem i jabłkami to prawdziwa kulinarna uczta. Wypróbuj ten przepis.
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. To pyszne warzywo ma wielu miłośników, którzy chętnie wykorzystują je w swojej kuchni. Jeżeli ty również jesteś w tym gronie, sięgnij po przepis na naleśniki z rabarbarem. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak, warto dodać do nich soczyste jabłka.
Przepisy na wiosnę: naleśniki z rabarbarem i jabłkami
Naleśniki w takim wydaniu doskonale sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa. Zawarte w nich jabłka doskonale przełamują cierpki i nieco kwaśny smak rabarbaru, dzięki czemu całość tworzy idealną kompozycję. Aby naleśniki były bardziej puszyste, warto najpierw ubić jajka w oddzielnej misce i dopiero wtedy dodać je do ciasta.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
1,5 szklanki mąki |
1,5 szklanki mleka |
2 jajka |
szczypta soli |
3 łyżki cukru brzozowego |
łyżeczka cukru waniliowego |
łyżeczka cynamonu |
2 jabłka |
2 łodygi rabarbaru |
2 łyżki wody gazowanej |
olej roślinny |
Sposób przygotowania
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Rabarbar płuczemy w wodzie i kroimy go na małe kawałki. Następnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem owoców oraz cukru. W trakcie dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy.
- Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do tego mąkę, wodę gazowaną oraz szczyptę soli.
- W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka na puszystą masę. Następnie wlewamy je do ciasta i wszystko dokładnie mieszamy.
- Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż się zarumienią.
- Na koniec nadziewamy je farszem.
Naleśniki z rabarbarem i jabłkami – sposób podania
Naleśniki z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Warto posypać je płatkami migdałowymi lub orzechami albo serwować w towarzystwie świeżych owoców. Jeżeli lubisz słodsze połączenia, możesz dodatkowo polać je odrobiną miodu lub bitą śmietaną.
Zobacz także: Oto świetny trik z TikToka na apetyczne naleśniki. Wypróbuj go w swojej kuchni
Ocen artykuł