Zamknij
Muffinki z cukinią
fot. Shutterstock

Jak wzbogacić komunijne menu? Oto prosty przepis na muffinki z dodatkiem cukinii. Zrobisz je bardzo szybko.

Organizacja przyjęcia komunijnego to wbrew pozorom spore wyzwanie dla rodziców, którzy muszą zadbać o całą oprawę tego wydarzenia. Szczególnie wiele wysiłku wymaga przygotowanie tej uroczystości w swoim domu. Przede wszystkim ważne jest ustalenie odpowiedniego jadłospisu. Oprócz dań głównych nie może zabraknąć w nim także smacznych przekąsek. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić muffinki z cukinią, które z pewnością podbiją serca wszystkich gości.

Wytrawne muffinki z cukinią – łatwa receptura

Muffinki w takiej odsłonie zachwycają unikalnym smakiem i z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem komunijnego menu. Sprawdzą się również jako kulinarna propozycja podczas innych uroczystości w rodzinnym gronie. Ich przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Aby miały puszystą, delikatną konsystencję warto dokładnie ubić jajko w oddzielnym naczyniu.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 duża cukinia
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml kefiru
1 jajko
łyżka oleju roślinnego
sól
pieprz ziołowy
bazylia
łyżka wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy do tego kefir, wodę gazowaną, olej oraz startą cukinię.
  4. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka i następnie łączymy je z pozostałymi składnikami.
  5. Wsypujemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Gotową masę wykładamy do foremek.
  7. Muffinki pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zarumienią.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wytrawne muffinki z cukinią – jak je serwować?

Muffinki z cukinią to prawdziwa poezja smaku. Poza tym będą pięknie prezentować się na stole w towarzystwie innych przekąsek. Możesz udekorować je natką pietruszki lub świeżym szczypiorkiem albo posypać je startym serem żółtym. Warto serwować je z różnymi delikatnymi dipami np. śmietankowym lub czosnkowym. Doskonale komponują się także z jogurtem naturalnym.

Zobacz także: Pierwsza Komunia Święta: 17 pomysłów na życzenia komunijne