Zamknij
Wytrawne gofry - przepis na ciasto oraz dodatki
fot. Shutterstock

Gofry kojarzą nam się ze słodką przekąską, którą zazwyczaj spożywamy w lecie. Okazuje się, że można je zrobić również na śniadanie w wersji wytrawnej.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
300 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oregano
sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  2. Pozostałe składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. 
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem i wlewaj na nią ciasto. Piecz przez około 5 minut, aż staną się złociste. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wytrawne gofry - co do nich dodać?

Gdy gofry zrobimy w wersji wytrawnej, możemy dodać do nich przeróżne produkty. Warto dołożyć do nich grillowany bekon, jajko sadzone oraz pomidory z cebulą. Świetnie będą komponować się także z jajkiem w koszulce

To jednak nie wszystko. Na wytrawnych gofrach możecie położyć szynkę i mozzarellę i je zapiec. Są one także doskonałym dodatkiem do jajecznicy ze szczypiorkiem lub domowego twarogu

Jak przechowywać gofry? 

Gofry najlepiej smakują na świeżo - niezależnie od tego, czy robimy je w wersji słodkiej, czy może wytrawnej. Dlatego też warto surowe ciasto wlać do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawić je do lodówki. 

Jeżeli jednak wiecie, że na drugi dzień nie będziecie mieli czasu, żeby smażyć gofry, możecie przechować je już w przyrządzonej wersji. Po usmażeniu należy je ostudzić, a następnie włożyć do woreczka foliowego. Przed podaniem wystarczy ponownie podgrzać je w gofrownicy. 

Zobacz także: Jajecznica z kurkami - pyszny przepis na sezonowe śniadanie. Co do niej dodać?