Zamknij

Wypieki wielkanocne - co warto przygotować na święta?

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 11:33
wypieki wielkanocne przepisy
fot. Shutterstock

Potrawy z jajek, sałatki i wypieki wielkanocne to nieodłączne elementy świątecznego stołu. Mazurki, babki, serniki czy paschy to tylko niektóre z popularnych ciast, które znajdziemy wśród wielkanocnych wypieków. Zobacz co dobrego przygotować na Wielkanoc, jak zaangażować dzieci do wspólnego pieczenia oraz jakie wielkanocne wypieki wybrać, aby zaskoczyć swoich bliskich.

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnych, polskich ciast. Są nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentują. Szukasz inspiracji na tegoroczny wielkanocny wypiek? Pyszna Babka, czekoladowy Mazurek, a może niepowtarzalna Pascha przyozdobią w tym roku twój wigilijny stół oraz uraczą swoim przesłodkim smakiem?

Zobacz także: Symbole wielkanocne - jajko, zając, chleb. Czy wiesz, co oznaczają?

Wielkanocne wypieki - co dobrego na Wielkanoc? 

Co warto upiec na zbliżające się święta?  Każda rodzina ma swoje tradycje oraz ulubione smaki, są jednak takie wypieki na święta wielkanocne, które pojawiają się niemal na wszystkich stołach. Z pewnością należą do nich: 

  • Babki - piaskowe, ucierane, drożdżowe,  pieczone w tradycyjnych, wysokich  formach z dziurką w środku, koniecznie oblane lukrem czy polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem. Jest wiele sposobów na pieczenie ich. Jedni wolą suche i kruszące się w palcach ciasto, inni natomiast pulchne i wilgotne. Babki wielkanocne można udekorować świątecznymi ozdobami cukrowymi, (np. w formie kolorowych pisanek), dostępnymi w większości dobrze zaopatrzonych supermarketów.  
  • Mazurki - to ciasto na pysznym, kruchym spodzie ze słodką i aromatyczną polewą, wykończone migdałami i bakaliami. Ten wielkanocny wypiek można stworzyć w wielu wariantach. Do najpopularniejszych należą: mazurek czekoladowy, mazurek z polewą kajmakową, orzechowy, cytrynowy czy różany. Są to ulubione wielkanocne wypieki Magdy Gessler. 
  • Serniki - cienkie, kruche ciasto i rozpływający się w ustach ser to deser, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Oprócz tradycyjnego sernika, na święta często przyrządza się go w wersji na kakaowym cieście, z dodatkiem owoców lub z bezą. Popularny jest również sernik z rosą. 
  • Tarty - to prosty i szybki wypiek wielkanocny, który można przygotować w wielu wariantach. Jego bazę stanowi cienkie, kruche ciasto, na którym można położyć bitą śmietanę, masę budyniową itp. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami oraz bakaliami. 
  • Pascha - to pyszny deser, w Polsce przygotowywany chyba tylko na Wielkanoc. Przyrządza się go z gotowanego mleka, kwaśnej śmietany i jajek. Wymaga przechowywania w lodówce, a najlepiej smakuje na następny dzień. 

Zobacz także: 4 pyszne i oryginalne przystawki na wielkanocny stół. Która posmakuje ci najbardziej?

Wielkanocne wypieki z dziećmi 

W przygotowywaniu świątecznych potraw chętnie uczestniczą najmłodsi członkowie rodziny. Angażowanie ich do tego typu zajęć może być ciekawym sposobem na wspólne spędzenie czasu oraz zacieśnianie więzi. Nawet jeśli dzieci nie potrafią samodzielnie przygotować ani upiec ciasta, z pewnością poradzą sobie z ozdabianiem go. Wielkanocne wypieki wyróżniają się bogatą, bardzo efektowną dekoracją. Można ją wykonać za pomocą gotowych produktów, takich jak posypki, barwniki spożywcze czy ozdoby z kolorowych opłatków albo użyć w tym celu migdałów, rodzynek, plasterków owoców itp. 

Zobacz także: Domowy przepis na pyszne i chrupiące ciasteczka wielkanocne

Jakie ciasto na święta wielkanocne? 

Święta to czas, w którym łatwo zapomnieć o diecie i przybrać nieco na wadze. Aby tego uniknąć, warto przygotować wielkanocne wypieki w nieco zmienionych wersjach. Niską kalorycznością wyróżniają się m.in. wypieki wielkanocne Ewy Wachowicz. Coraz popularniejsze są również nowoczesne przepisy  w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej. Pozwalają one cieszyć się smakiem tradycyjnych, polskich ciast również osobom, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko czy jajka oraz przebywających na dietach eliminacyjnych ze względów zdrowotnych.