Oceń
Zastanawiasz się, co pysznego przyrządzić na tegoroczne święta? Sięgnij po ten przepis na wigilijną zupę z suszu. Jej unikalny smak cię zachwyci.
Wiele osób już rozpoczęło intensywne przygotowania do Bożego Narodzenia, w tym również te kulinarne. Na świątecznym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu, pierogów oraz tradycyjnego bigosu. Warto również sięgnąć po inne sprawdzone przepisy, którymi zaskoczysz swoich gości. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić wigilijną zupę z suszu, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też kusi intensywnym aromatem.
Wigilijna zupa z suszu – sprawdzona receptura
Wigilijna zupa z suszu jest bardzo łatwa w przygotowaniu i robi się ją naprawdę szybko. Kluczem do jej wybornego smaku jest połączenie różnych intensywnych przypraw. W tym przypadku doskonale sprawdzą się zioła prowansalskie, bazylia, cynamon oraz odrobina kardamonu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 g suszu wigilijnego |
0,5 szklanki rodzynek |
50 g migdałów |
10 goździków |
1 pomarańcza |
1 cytryna |
2 łyżeczki cynamonu |
2 łyżeczki kardamonu |
2 lyżeczki imbiru |
4 łyżki miodu |
Sposób przygotowania
- Suszone owoce zalewamy wodą i odstawiamy je na ok. 2 godziny.
- Cytrynę i pomarańczę kroimy w cienkie plastry.
- Do wody z suszem dodajemy pokrojone owoce oraz przyprawy.
- Wszystko gotujemy przez ok. pół godziny na małym ogniu.
- Na koniec dodajemy do zupy odrobinę miodu oraz posypujemy ją rodzynkami i migdałami.
Wigilijna zupa z suszu – jak ją serwować?
Zupa wigilijna z suszonych owoców zaskakuje swoim intensywnym smakiem i aromatem. Najlepiej smakuje z dodatkiem makaronu. Takie danie jest nie tylko pożywne, ale również działa pozytywnie na zdrowie. Suszone owoce są bowiem bogate w witaminy i minerały oraz wspomagają pracę układu pokarmowego. Skusicie się na taką świąteczną zupę?
Ocen artykuł