Oceń
Szukasz inspiracji na wigilijne danie? Sprawdź, jak zrobić pożywną, smaczną zupę z suszonych śliwek. Jej niezwykły aromat wypełni twój dom.
Przed nami intensywny czas przygotowań do Bożego Narodzenia. Już teraz warto pomyśleć nie tylko o świątecznych ozdobach, ale również wigilijnym menu. Jego podstawa to czerwony barszcz, uszka oraz pyszne pierogi z grzybami. Twoich domownikom i gościom z pewnością przypadnie do gustu ten przepis na zupę z suszonych śliwek, która zachwyca swoim unikalnym smakiem i zapachem.
Wigilijna zupa z suszonych śliwek – łatwy przepis
Ta receptura na wigilijną zupę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jeżeli jesteś fanem suszonych śliwek w różnej odsłonie, to ten przepis z pewnością stanie się twoim ulubionym. Unikalny smak tego dania to również duża zasługa intensywnych przypraw. Taka zupa to idealna propozycja kulinarna na wigilijny wieczór w rodzinnym gronie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
200 g suszonych śliwek bez pestek |
4 łyżki miodu |
szczypta cynamonu |
3 goździki |
2 łyżeczki mąki |
łyżeczka soku z cytryny |
250 ml śmietanki kremowej do zup |
Sposób przygotowania
- Śliwki zalewamy 2 szklankami wody, a następnie je gotujemy.
- Dodajemy do nich cynamon oraz goździki.
- Śmietanę rozrabiamy z mąką oraz odrobiną wywaru i także wlewamy do zupy.
- Pod koniec gotowania wszystko doprawiamy miodem oraz sokiem z cytryny.
Świąteczna zupa z suszonych śliwek – właściwości odżywcze
Zupa w takim wydaniu nie tylko zaskakuje swoim smakiem i zapachem, ale przede wszystkim ma liczne właściwości zdrowotne. Suszone śliwki to bowiem bogactwo wielu witamin i minerałów. Ponadto dzięki zawartości błonnika pokarmowego doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i regulują trawienie. Skusicie się na zupę w takiej odsłonie?
Ocen artykuł