Zamknij
Zupa z suszonych śliwek
fot. Shutterstock

Szukasz inspiracji na wigilijne danie? Sprawdź, jak zrobić pożywną, smaczną zupę z suszonych śliwek. Jej niezwykły aromat wypełni twój dom.

Przed nami intensywny czas przygotowań do Bożego Narodzenia. Już teraz warto pomyśleć nie tylko o świątecznych ozdobach, ale również wigilijnym menu. Jego podstawa to czerwony barszcz, uszka oraz pyszne pierogi z grzybami. Twoich domownikom i gościom z pewnością przypadnie do gustu ten przepis na zupę z suszonych śliwek, która zachwyca swoim unikalnym smakiem i zapachem.

Wigilijna zupa z suszonych śliwek – łatwy przepis

Ta receptura na wigilijną zupę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jeżeli jesteś fanem suszonych śliwek w różnej odsłonie, to ten przepis z pewnością stanie się twoim ulubionym. Unikalny smak tego dania to również duża zasługa intensywnych przypraw. Taka zupa to idealna propozycja kulinarna na wigilijny wieczór w rodzinnym gronie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
200 g suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki miodu
szczypta cynamonu
3 goździki
2 łyżeczki mąki
łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietanki kremowej do zup

Sposób przygotowania

  1. Śliwki zalewamy 2 szklankami wody, a następnie je gotujemy.
  2. Dodajemy do nich cynamon oraz goździki.
  3. Śmietanę rozrabiamy z mąką oraz odrobiną wywaru i także wlewamy do zupy.
  4. Pod koniec gotowania wszystko doprawiamy miodem oraz sokiem z cytryny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Świąteczna zupa z suszonych śliwek – właściwości odżywcze

Zupa w takim wydaniu nie tylko zaskakuje swoim smakiem i zapachem, ale przede wszystkim ma liczne właściwości zdrowotne. Suszone śliwki to bowiem bogactwo wielu witamin i minerałów. Ponadto dzięki zawartości błonnika pokarmowego doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i regulują trawienie. Skusicie się na zupę w takiej odsłonie?

loader