Zamknij
Wegetariańskie wrapy z awokado
fot. Shutterstock

Masz ochotę przekąsić coś na szybko? Te wegetariańskie wrapy z dodatkiem awokado to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Awokado ze względu na swoje liczne walory smakowe i odżywcze jest chętnie wykorzystywane w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zdrowych koktajli, sałatek oraz past kanapkowych. Dużą popularnością cieszy się również meksykański sos przygotowany na bazie tych owoców, czyli tzw. guacamole. Tym razem zdradzimy ci jednak przepis na pyszne wrapy z dodatkiem awokado, które mogą być świetną przekąską dla osób będących na diecie wegetariańskiej.

Wrapy z awokado – sprawdzony przepis

Taki przysmak może być doskonałą przekąską między posiłkami. Sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie w szkole lub w pracy. To idealna receptura dla osób, które nie lubią poświęcać zbyt wiele czasu na kulinarne eksperymenty. Możesz być pewny, że zrobienie tego dania zajmie ci chwilę, a efekt będzie zaskakujący.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 placek tortilli
1 awokado
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
starty ząbek czosnku
bazylia
zioła prowansalskie
rukola
łyżka oliwy z oliwek
kilka liści sałaty
1 ogórek
1 papryka
garść łuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy jogurt naturalny i przyprawiamy go do smaku.
  2. Z awokado pozbywamy się pestki, a miąższ kroimy na drobne kawałki.
  3. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  4. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
  5. Placek tortilli smarujemy jogurtem naturalnym. Następnie układamy na nim sałatę, pozostałe warzywa oraz pokrojone awokado. Wszystko skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
  6. Na koniec całość posypujemy orzechami, zwijamy w rulon i kroimy na dwie mniejsze części.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wrapy z awokado – z czym serwować?

Wrapy z dodatkiem awokado znakomicie smakują w połączeniu z delikatnym dipem czosnkowym lub sosem ziołowym. To sycąca, a jednocześnie zdrowa przekąska. Awokado to bowiem źródło wielu witamin i minerałów. Zawarty w nim potas pomaga uregulować ciśnienie krwi. Ponadto owoc ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skusicie się na taką przekąskę?