Zamknij

Wegetariańska Wielkanoc - jak ją przygotować?

07.03.2021
Aktualizacja: 07.03.2021 23:11
Jak przygotować wegetariańską wielkanoc?
fot. Shutterstock

Wegetariańska Wielkanoc w wydaniu tradycyjnie polskim wydaje się być prawie niemożliwa. A jednak nie do końca jest to słuszne przekonanie. Choć wegetarianin nie zje żurku z białą kiełbasą, wędlin i pieczonych mięs, to bezmięsny pasztet, sałatki lub jajka faszerowane mogą zagościć na jego wielkanocnym stole. Poznaj pyszne wegetariańskie przepisy na Wielkanoc.

Smacznie, zdrowo, lekko i kolorowo - tak wygląda wegetariańska Wielkanoc. Dlaczego? Dieta pozbawiona mięsa zastępuje je świeżymi, gotowanymi i pieczonymi warzywami oraz owocami, które są przecież pełne witamin i mikroelementów, a przy tym mają rozmaite barwy i smaki. Jakie możliwości daje kuchnia wegetariańska na Wielkanoc? 

Zobacz także: Baranek wielkanocny - przepis na najlepszego baranka z ciasta

Wegetariańska Wielkanoc - czym zastąpić mięso? 

Mięso w diecie wegetariańskiej zazwyczaj zastępuje soja. W sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością dostępne są gotowe kotlety sojowe, gulasz czy tofu. Z tych produktów można ugotować niemal wszystkie tradycyjnie mięsne potrawy. Zastanawiasz się nad wegetariańską zupą na Wielkanoc? Żurek wielkanocny będzie równie pyszny, gdy wieprzową białą kiełbasę zastąpisz kiełbaskami lub parówkami sojowymi. Wielkanocny pasztet natomiast przygotujesz na przykład ze zmielonych ziaren soi. Jest lekki i doskonały w smaku! Wegetariańska Wielkanoc obejmuje swoim menu również jajka. Można je faszerować na różne sposoby. A ciasta… przecież one zasadniczo są wege! Poznaj dania wegetariańskie na Wielkanoc. 

Zobacz także: Kwiatki na Wielkanoc - które z nich wybrać na świąteczny stół?

Jak zrobić pasztet wegetariański na Wielkanoc? 

Aby przygotować pasztet sojowy, potrzebujesz: 

  • 500 g suchej soi, 
  • 1 marchewkę, 
  • 1 pietruszkę, 
  • 1 bułkę kajzerkę (najlepsza jest czerstwa), 
  • 2 łyżki masła lub oliwy, 
  • sól, 
  • pieprz,  
  • 1 łyżeczkę majeranku,  
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,  
  • 1/2 łyżeczki kuminu, czyli kminu rzymskiego, 
  • 1/2 łyżeczki zmielonego lub wyciśniętego przez praskę świeżego imbiru, 
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 
  • 3 jajka. 

Wegański pasztet wielkanocny krok po kroku: 

  1. Dobę przed pieczeniem pasztetu namocz soję. Wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą - około 10 cm nad poziom ziaren. Odstaw.  
  2. Następnego dnia odcedź, wlej nową wodę - około 5 cm nad poziom soi i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem do trzech godzin, aż soja będzie miękka. Posól pod koniec gotowania. 
  3. Do garnka dodaj obraną i startą na większych oczkach marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Odstaw garnek z ognia po odparowaniu wody. Dodaj przyprawy i ostudź.  
  4. Następnie wrzuć namoczoną i odciśniętą bułkę. Zostaw do całkowitego wystudzenia składników.  
  5. Zimną już całość - koniecznie z dodatkiem masła lub oliwy, a także koncentratu pomidorowego - zmiel. Możesz użyć melaksera lub maszynki do mielenia. Dopraw solą i pieprzem. 
  6. Na samym końcu zmiksuj wszystko z żółtkami. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i dokładnie połącz z masą sojową.  
  7. Przełóż pasztet do formy keksowej na papier do pieczenia. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.  
  8. Wyjmij, ostudź i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Pasztet wegetariański na Wielkanoc gotowy. Smacznego! 

Zobacz także: Borówka wielkanocna - ozdoba świątecznego stołu i koszyczka

Pyszne sałatki wegetariańskie na Wielkanoc 

Wegetariańska Wielkanoc jest zdrowa i kolorowa, a barw nadają jej właśnie sałatki, których możesz przygotować nawet kilka. Zwłaszcza że są jednym z najłatwiejszych dań do wykonania. Każda sałatka, która jest pozbawiona dodatków mięsnych to potrawa wegetariańska. Jest nią tradycyjna sałatka jarzynowa. By była wegańska, dodaj do niej po prostu bezjajeczny majonez. A samo zdrowie i lekkość znajdziesz w tym zestawie składników sałatkowych: 

  • sałata lodowa,  
  • rukola,  
  • pomidorki koktajlowe,  
  • prażony słonecznik. 

Wszystko polej sosem balsamicznym i oliwą czosnkową, następnie wymieszaj. Możesz dodać do oliwy przeciśnięty przez praskę czosnek - będzie wtedy bardziej aromatyczna i ostra.  

Zobacz także: Symbole wielkanocne - ich znaczenie w kulturze

Jajeczna Wielkanoc wegetariańska 

Czyli jajka faszerowane w roli głównej. Jak je zrobić, by były naprawdę wegetariańskie? Jajka są wege niemal w każdej postaci. Możesz przygotować je z chrzanem, faszerowane pieczarkami czy smażonymi warzywami. Albo farszem z awokado, który zrobisz w następujący sposób. 

Przepis na farsz z awokado do jajek 

Przygotuj: awokado, ugotowane żółtka, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Opcjonalnie: szczypiorek lub dymka, wegański majonez. 

Jak to zrobić? 

  1. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i koniecznie posyp go solą. 
  2. Awokado przekrój na pół. Musisz usunąć pestkę. Po wyjęciu miąższu pokrój go w kosteczkę i oprósz solą. Dodaj pieprz i koniecznie skrop sokiem z cytryny lub limonki - awokado nabierze wyrazistego smaku i nie będzie czerniało. 
  3. Wymieszaj awokado z czosnkiem oraz posiekanymi żółtkami ugotowanych na twardo jajek. 
  4. Możesz dodać szczypiorek lub cebulkę dymkę. Wszystko dopraw majonezem i pieprzem. 

Potrawy wegetariańskie na Wielkanoc są smaczne, zdrowe i kolorowe. Nie będą więc ani nudne, ani jałowe. Spróbuj je wykonać, a być może zakochasz się w kuchni wege! 

Zobacz także: Fit Wielkanoc - zdrowe przepisy