Zamknij

Wege żurek - przepis na wegański żurek wielkanocny z tofu

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 13:20
tofu żurek wege przepis
fot. Shutterstock

Jeśli nie jesz produktów odzwierzęcych, nie musisz się martwić, że nie skosztujesz pysznego wielkanocnego żurku. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy przepis na żurek wege z dodatkiem wędzonego tofu.

Wielkanocny żurek musi znaleźć się na każdym świątecznym stole. Możesz przygotować go na bazie kiełbasy lub zrezygnować z mięsa i zastąpić go na przykład wędzonym tofu. Przeczytaj, w jaki sposób zrobić pyszną wegańską zupę na święta z dodatkiem tofu lub białej fasoli, która zachwyci nie tylko fanów kuchni roślinnej. 

Zobacz także: Żur w chlebie - wielkanocny przysmak

Żurek wege - składniki 

Aby zrobić pyszny wege żurek, przygotuj: 

  • trzy litry wody, 
  • 0,5 litra zakwasu na żurek, 
  • dwie kostki wędzonego tofu, 
  • pół selera, 
  • jedną pietruszkę, 
  • sześć ziemniaków, 
  • trzy marchewki, 
  • dwie cebule, 
  • cztery ząbki czosnku, 
  • cztery liście laurowe, 
  • cztery ziarna ziela angielskiego 
  • olej, 
  • majeranek,  
  • wędzoną paprykę w proszku,  
  • lubczyk,  
  • sól i pieprz. 

Zobacz także: Poznaj smaczny przepis na żurek i zakwas. Są banalnie proste w wykonaniu!

Jak zrobić żurek wege z wędzonym tofu? 

  1. Obierz warzywa. Do dużego garnka włóż seler, pietruszkę, marchewkę oraz ziemniaki (część pokrojonych w kostkę, część w całości). Dodaj przekrojone na pół cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z gazu. 
  2. Tofu pokrój w kostkę, posól i przysmaż na oliwie, aż będzie mocno zarumienione - dzięki temu nie rozpadnie się w zupie. 
  3. Z wywaru warzywnego wyjmij seler, marchewkę, całe ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe. To, co pozostało w garnku zblenduj, a następnie dodaj zakwas i przyprawy. Ponownie zblenduj całość. 
  4. Wyjęte wcześniej z wywaru marchewki i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do zblendowanego wywaru razem z tofu. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. trzy minuty. Żurek możesz podawać ze świeżym lubczykiem lub majerankiem. 

Zobacz także: Barszcz biały a żurek - czym się różnią?

Żurek wege z fasolą i skwarkami z tofu 

W podobny sposób możesz przygotować również wegański żurek z białą fasolą i skwarkami z tofu. 

  1. Do gotującego się wywaru warzywnego (jeszcze przed zblendowaniem) wrzucisz puszkę białej fasoli. 
  2. Po dodaniu do zupy zakwasu, dodaj drugą puszkę fasoli (w zależności od tego, jaka ilość będzie ci smakować) i zrób skwarki z tofu. W tym celu na oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz tofu. Pod koniec smażenia skwarki obsyp słodką wędzoną papryką. 
  3. Aby skwarki z tofu się udały, tofu powinno być twarde. Jeśli nie uda ci się kupić takiego w sklepie, należy usunąć z niego wodę, dociskając go czymś ciężkim w taki sposób, aby płyn mógł wypłynąć. Takie skwarki będą idealnym dodatkiem do gotowego wielkanocnego żurku. Zupę możesz również posypać świeżym majerankiem. 

Żurek będzie najlepiej smakował podawany z chrupiącymi kromkami świeżego pieczywa. 

Smacznego!