Zamknij
Pierogi z soczewicą
fot. Shutterstock

Poszukujesz inspiracji kulinarnej na dzisiejszy obiad? Wypróbuj ten przepis na wegańskie pierogi z dodatkiem soczewicy. To smak, któremu trudno się oprzeć.

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tajemnica ich smaku tkwi w odpowiednio wyrobionym cieście, które powinno być delikatne i elastyczne. A co powiesz na wegańską wersję tej potrawy? Tym razem zdradzimy ci przepis na pierogi z dodatkiem soczewicy, która ma wiele właściwości odżywczych.

Wegańskie pierogi z soczewicą – sprawdzony przepis

Jeżeli znudziły ci się pierogi w tradycyjnym wydaniu, koniecznie musisz sięgnąć po tę recepturę. Takie danie to doskonała opcja, kiedy chcesz przyrządzić smaczny i pożywny obiad dla swojej rodziny. Do tego przepisu potrzebna ci będzie czerwona soczewica, która idealnie nadaje się jako dodatek do różnych potraw.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka soczewicy czerwonej
2 szklanki wody
2 marchewki
1 pietruszka
200 g pomidorów suszonych
1 cebula
oliwa z oliwek
bazylia
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki
ząbek czosnku
500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę zalewamy jedną szklanką wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aż stanie się miękka. Po ostygnięciu dokładnie ją blendujemy.
  2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie ścieramy je na tarce. Gotowe warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  3. Dodajemy do nich soczewicę, pomidory oraz starty czosnek i dokładnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze pod przykryciem przez kilka minut i doprawiamy do smaku.
  4. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, 250 ml zagotowanej wody oraz dwie łyżki oliwy z oliwek.
  5. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto na pierogi i dokładnie je rozwałkowujemy.
  6. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego równej wielkości kółka, które następnie nadziewamy warzywnym farszem. Przy czym musimy pamiętać o dokładnym sklejeniu brzegów ciasta.
  7. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Wegańskie pierogi z soczewicą – jak je podawać?

Pierogi w takiej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom wegańskiej kuchni. Najlepiej serwować je polane dipem jogurtowym lub sosem przygotowanym na bazie świeżych pomidorów. Idealnie smakują także w towarzystwie różnych warzywnych sałatek. Aby ładniej prezentowały się na talerzu, warto udekorować je przed podaniem odrobiną natki pietruszki. A jakie są wasze ulubione pierogi?