Zamknij

Jak zrobić wege smalec? Poznaj nasze 3 sprawdzone przepisy

09.04.2021 15:21
Kanapki z chleba z wegańskim smalcem i ogórkiem kiszonym
fot. Shutterstock

Smalec to prawdziwy przysmak Polaków. Czy trzeba z niego zrezygnować, gdy nie jemy mięsa? Niekoniecznie, są bowiem sposoby na przygotowanie wegańskiego smalcu.

Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską lub wegetariańską. To powoduje, że muszą zrezygnować z części produktów, jak również niektórych dań. Są jednak takie potrawy, które porzucamy z bólem serca. Z pewnością należy do nich smalec, który jest prawdziwym przysmakiem wielu Polaków. Mamy dla was dobre wieści. Są sposoby na to, żeby przygotować wegański smalec, który może być równie pyszny. Podpowiadamy wam 3 sprawdzone przepisy właśnie na warzywną pastę tego typu.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów

Przepisy na wegański smalec: z białej fasoli, ciecierzycy, kaszy jaglanej

Tradycyjny smalec robi się poprzez wytopienie tłuszczu zwierzęcego. Zazwyczaj ma on dodatkowo mięsne skwarki i najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Okazuje się, że równie pyszny smak można uzyskać przy pomocy samych warzyw.

Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na wegański smalec. Który z nich skradnie twoje serce?

1. Smalec z białej fasoli

Do przygotowania takiej pasty będą wam potrzebne: 

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie.

Cebulę podsmażamy razem z przyprawami na oleju kokosowym. Gdy się zeszkli, wrzucamy ją do blendera i dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. Wszystkie składniki blendujemy i przekładamy do dowolnego naczynia. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki i czekamy, aż zgęstnieje.

2. Smalec z ciecierzycy

Do przygotowania smalcu z użyciem cieciorki potrzebujecie:

  • 1 słoik ciecierzycy w zalewie,
  • 1 cebulę,
  • 1 jabłko,
  • oliwę z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko wraz z przyprawami. Wszystko razem dusimy przez chwilę. Ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej składniki z patelni i mieszamy. Tak przygotowaną pastę wkładamy do lodówki i czekamy, aż zgęstnieje. 

3. Smalec z kaszy jaglanej

Smalec można zrobić także przy użyciu kaszy. Będą wam do tego potrzebne:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, papryka słodka i ostra.

Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu trzeba ją ostudzić i zblendować na gładką masę. W tym czasie cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy z przyprawami na oleju kokosowym. Po zeszkleniu dodajemy te składniki do kaszy i jeszcze raz wszystko razem blendujemy. Doprawiamy do smaku, a następnie wkładamy smalec do lodówki, żeby zgęstniał. 

Zobacz także: Prosty przepis na wegetariańskie leczo, które sprawdzi się jako lekki obiad

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?