Zamknij
Hummus buraczany
fot. Shutterstock

Hummus buraczany smakuje wyśmienicie. W dodatku przyrządzisz go szybko. Oto sprawdzona receptura.

Hummus to pyszna pasta, którą w wersji tradycyjnej przygotowuje się na bazie ciecierzycy. Wiele osób modyfikuje jednak jego smak, wzbogacając go o różne, ulubione składniki. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić hummus z dodatkiem buraków, który idealnie sprawdzi się na śniadanie albo jako szybki posiłek w pracy.

Hummus z burakiem – łatwy przepis

Jeżeli uwielbiasz buraki w każdej odsłonie, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Taki hummus jest niezwykle delikatny i kremowy. Możesz przyrządzić z nim pyszne kanapki albo serwować go w formie gęstego dipu do różnych przekąsek. Sekret wyjątkowego smaku tej pasty tkwi w odpowiednim połączeniu wszystkich składników.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia Bliskiego Wschodu

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g ugotowanej ciecierzycy
2 małe buraki
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż staną się miękkie.
  2. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  3. W blenderze umieszczamy ciecierzycę.
  4. Dodajemy do niej upieczone buraki, czosnek oraz pastę tahini. Całość dokładnie blendujemy.
  5. Do pasty wlewamy odrobinę soku z cytryny i wszystko mieszamy.
  6. Na koniec przyprawiamy ją do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Hummus buraczany – właściwości odżywcze

Hummus w takim wydaniu jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Ciecierzyca to bowiem bogate źródło białka. Zawiera również dużą ilość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Z kolei buraki doskonale wpływają na pracę układu krwionośnego i wzmacniają odporność organizmu.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader