Oceń
Hummus buraczany smakuje wyśmienicie. W dodatku przyrządzisz go szybko. Oto sprawdzona receptura.
Hummus to pyszna pasta, którą w wersji tradycyjnej przygotowuje się na bazie ciecierzycy. Wiele osób modyfikuje jednak jego smak, wzbogacając go o różne, ulubione składniki. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić hummus z dodatkiem buraków, który idealnie sprawdzi się na śniadanie albo jako szybki posiłek w pracy.
Hummus z burakiem – łatwy przepis
Jeżeli uwielbiasz buraki w każdej odsłonie, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Taki hummus jest niezwykle delikatny i kremowy. Możesz przyrządzić z nim pyszne kanapki albo serwować go w formie gęstego dipu do różnych przekąsek. Sekret wyjątkowego smaku tej pasty tkwi w odpowiednim połączeniu wszystkich składników.
- kuchnia
Kuchnia Bliskiego Wschodu
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
250 g ugotowanej ciecierzycy |
2 małe buraki |
2 ząbki czosnku |
2 łyżki pasty tahini |
2 łyżeczki soku z cytryny |
sól |
pieprz ziołowy |
2 łyżki oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania
- Buraki obieramy, kroimy na mniejsze części i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż staną się miękkie.
- Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
- W blenderze umieszczamy ciecierzycę.
- Dodajemy do niej upieczone buraki, czosnek oraz pastę tahini. Całość dokładnie blendujemy.
- Do pasty wlewamy odrobinę soku z cytryny i wszystko mieszamy.
- Na koniec przyprawiamy ją do smaku.
Hummus buraczany – właściwości odżywcze
Hummus w takim wydaniu jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Ciecierzyca to bowiem bogate źródło białka. Zawiera również dużą ilość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Z kolei buraki doskonale wpływają na pracę układu krwionośnego i wzmacniają odporność organizmu.
Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET
Ocen artykuł