Zamknij
Uszka z soczewicą
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, co przyrządzić na tegoroczne święta? Sięgnij po sprawdzony przepis na pyszne uszka z soczewicą.

Soczewica na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach jako składnik różnych dań. Wiele osób, szczególnie tych będących na diecie wegetariańskiej, uwzględnia ją w swoim codziennym menu. Można przyrządzić z niej smaczne kotlety, pierogi oraz pożywną zupę. Dziś natomiast podpowiemy ci, jak zrobić świąteczne uszka z soczewicą, które znakomicie będą komponować się z tradycyjnym, czerwonym barszczem.

Uszka z soczewicą – sprawdzony przepis

Uszka z soczewicą mogą być alternatywą dla tych z dodatkiem kapusty i grzybów. Są równie łatwe w wykonaniu, a przy tym przyrządzisz je naprawdę szybko. Do tego przepisu najlepiej wybrać soczewicę zieloną, która wyróżnia się jędrnością i nieco pikantniejszym smakiem. Należy ją gotować przez ok. pół godziny w proporcjach: 1 szklanka nasion na 2 szklanki wody.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 15 osób

Składniki

Składnik
50 dag ugotowanej soczewicy
0,5 kg mąki
250 ml wody
olej
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
1 cebula
natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy, a następnie drobno ją siekamy.
  2. Ugotowaną soczewicę mielimy przez maszynkę i następnie podsmażamy ją na patelni z dodatkiem cebuli i oleju. Wszystko przyprawiamy do smaku.
  3. Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy wodę i jajko. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie musimy dokładnie rozwałkować.
  4. Z ciasta wycinamy niewielkie kółka za pomocą szklanki. Następnie faszerujemy je soczewicą i formujemy z nich uszka.
  5. Na koniec gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli oraz odrobiny oleju, dzięki temu nie będą się przyklejać.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Uszka z soczewicą – jak je serwować?

Uszka z soczewicą mogą być znakomitym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Doskonale smakują również polane różnymi sosami, np. jogurtowym lub czosnkowym. Przed podaniem warto je udekorować natką pietruszki. Taka propozycja kulinarna jest pyszna, a jednocześnie bardzo zdrowa. Soczewica to bowiem cenne źródło białka oraz wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skusicie się na taką przekąskę?

loader