Zamknij
Uszka
fot. Shutterstock

Uszka to znakomita przekąska na święta. Tym razem podpowiemy ci przepis na ich piernikową odsłonę.

Uszka to obowiązkowy element w świątecznym menu. Są idealnym dodatkiem do czerwonego, wigilijnego barszczu. Możesz przyrządzić je na wiele sposobów. Znakomicie smakują w wersji tradycyjnej z kapustą lub z nadzieniem grzybowym. Jeżeli jednak chcesz zaskoczyć w te święta swoich najbliższych kulinarną niespodzianką, sięgnij po przepis na uszka o smaku piernikowym z dodatkiem suszonych śliwek.

Uszka piernikowe – sprawdzony przepis

Święta to idealny czas, aby sięgnąć po nowe, ciekawe przepisy. Uszka piernikowe mogą być znakomitą alternatywą dla tych tradycyjnych. Możesz być pewny, że ich wyjątkowy smak skradnie twoje serce. Poza tym są łatwe w wykonaniu, a ich zrobienie zajmie ci dosłownie chwilę.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 15 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki pszennej
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g suszonych węgierek bez pestek
łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki cukru brzozowego

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, sól, jajko, przyprawę do piernika oraz dwie łyżki masła i z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
  2. Do śliwek dodajemy miód, cynamon, cytrynę oraz cukier brzozowy i wszystko mieszamy.
  3. Ciasto musimy dokładnie rozwałkować.
  4. Następnie za pomocą małej szklanki wycinamy w nim równej wielkości kółka.
  5. Każde z nich nadziewamy śliwkowym farszem, po czym składamy je na pół i dokładnie zlepiamy. Potem ściśle łączymy ze sobą dwa końce.
  6. Uszka wrzucamy do gorącej, osolonej wody i wyjmujemy po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Uszka piernikowe – z czym podawać?

Przepis na uszka piernikowe z pewnością trafi na listę twoich ulubionych receptur. Taki przysmak doskonale komponuje się ze śmietaną lub śliwkowym sosem. Sprawdzi się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Lubicie uszka w takiej świątecznej odsłonie?