Zamknij
Tosty ze śliwkami
fot. Shutterrstock

Tosty ze śliwkami to smaczna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Sprawdź, jak je zrobić.

Jesienią chętnie sięgamy po apetyczne węgierki. Kulinarne zastosowanie tych śliwek jest niezwykle szerokie. Można przyrządzić z nich wiele znakomitych przetworów. Sprawdzą się także jako farsz do tarty lub składnik różnych deserów. Dziś zdradzimy ci przepis na apetyczne tosty z dodatkiem śliwek, które zachwycą cię unikalnym smakiem.

Tosty ze śliwkami - łatwa receptura

Tosty ze śliwkami to idealna propozycja na śniadanie dla osób zapracowanych. Ich przyrządzenie zajmuje bowiem niewiele czasu. Połączenie chrupiącego pieczywa z soczystymi słodkimi owocami to idealna kombinacja smaków, której wprost trudno się oprzeć.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 kromki chleba
100 g śliwek węgierek
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Kromki chleba smarujemy masłem.
  2. Śliwki myjemy, a następnie pozbywamy się z nich pestek.
  3. Połówki owoców układamy na chlebie.
  4. Kromki polewamy miodem.
  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 5 minut.
  6. Na koniec pieczywo posypujemy cynamonem i orzechami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tosty ze śliwkami - sposób podania

Tosty ze śliwkami to przysmak, który ty i twoi domownicy pokochacie od pierwszego spróbowania. Najlepiej serwować je w towarzystwie gorącej czekolady lub mleka. Aby ładnie prezentowały się na talerzu, warto ułożyć obok nich laski cynamonu. Po takie tosty warto sięgać ze względu na liczne właściwości odżywcze śliwek. Owoce te zawierają bowiem dużo błonnika, który ułatwia trawienie pokarmów.

Zobacz także: Koktajl śliwkowy wspomaga trawienie. Przyrządzisz go szybko

loader