Zamknij
Tosty z morelami
fot. Shutterstock

Chcesz zacząć weekendowy poranek od zdrowego śniadania? Przygotuj tosty z morelą i miodem. To prawdziwa poezja smaku.

Za oknem wakacyjna pogoda, więc już najwyższy czas, aby lato zagościło również na twoim talerzu. W śniadaniowym menu nie może zabraknąć świeżych owoców bogatych w witaminy i minerały. Jednym z nich są soczyste, dojrzewające w słońcu morele, które zachwycają apetycznym wyglądem i cudownym zapachem. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić chrupiące tosty z tymi owocami, dzięki którym zaczniesz nowy dzień z uśmiechem na twarzy.

Tosty z morelami i miodem - idealny przysmak na lato

Jeżeli lubisz proste i szybkie przepisy na śniadanie, to ta receptura będzie w sam raz dla ciebie. Tosty z morelami wprowadzą wakacyjny klimat do twojej kuchni. Aby smakowały jak najlepiej, postaraj się wybrać odpowiednio dojrzałe owoce, które wyróżniają się słodkim i soczystym miąższem. 

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
2 kromki cheba tostowego
3 morele
4 łyżki miodu
2 łyżeczki płatków migdałowych
łyżeczka cynamonu
100 g mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Morele myjemy, obieramy i pozbywamy się z nich pestki. Następnie kroimy je na plasterki.
  2. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  3. Kromki chleba pieczemy w tosterze.
  4. Następnie układamy na nich pokrojone owoce.
  5. Tosty polewamy miodem.
  6. Na koniec posypujemy je płatkami migdałowymi, cynamonem i startym serem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tosty z morelami i miodem - sposób podania

Tosty w takim wydaniu możesz podawać z różnymi dodatkami. Do ich dekoracji warto wykorzystać też orzechy włoskie oraz listki świeżej mięty. Najlepiej serwować je w towarzystwie jogurtu naturalnego lub kefiru.

Po takie tosty warto sięgać z różnych powodów. Przede wszystkim ich podstawowy składnik, czyli morele to źródło wielu składników odżywczych, dzięki którym możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem. Zawierają m.in.potas, który odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy serca. Poza tym znajdziemy w nich błonnik regulujący trawienie. Nie możemy zapominać też o cennych właściwościach miodu, który ma działanie przeciwzapalne.

Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Oto przepis na pyszną tartę z morelami

loader