Zamknij

Jak zrobić idealne tosty francuskie? Oto 3 sposoby na błyskawiczne śniadanie

12.04.2021 13:50
Tosty francuskie z polewą, miodem i borówkami
fot. Shutterstock

Tosty francuskie to przysmak śniadaniowy popularny na całym świecie. Podpowiadamy, jak je przygotować, żeby były pyszne i idealnie wyglądały.

Chleb w jajku to przysmak naszego dzieciństwa. Nikt wtedy jednak nie myślał o tym, że w rzeczywistości jest to pyszna przekąska pochodząca z... Francji. Francuskie tosty to nic innego jak chrupiące grzanki z chleba obtoczonego w jajku z dodatkiem różnych składników, dzięki którym możemy sprawić, że będzie to danie podawane na słodko lub na słono. Wszystko zależy od tego, na jaki smak w danej chwili macie ochotę. Podpowiadamy wam 3 pomysły na pyszne tosty francuskie, dzięki którym przygotujecie błyskawiczne śniadanie dla całej rodziny.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na śniadanie? Oto 7 przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie

Tosty francuskie na słodko i słono. Zobacz, jak zrobić idealne

Podstawą wszystkich tostów francuskich jest obtoczenie chleba w jajku. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu. Warto tu dodać odpowiednie przyprawy, jeżeli chcemy mieć słone tosty lub cukier puder w przypadku słodkiej przekąski.

Podpowiadamy wam 3 przepisy na błyskawiczne tosty francuskie. Dwa z nich są w wersji na słodko, a jeden jest wytrawny. 

1. Tosty francuskie na słodko z cynamonem

Do przygotowania takich tostów dla 2 osób potrzebne wam będą:

  • 6 kromek chleba,
  • 2 jajka,
  • 120 ml mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru waniliowego, 
  • cukier puder,
  • masło.

Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka, cynamonu i cukru waniliowego. W tak przygotowanej mieszance maczamy kromki chleba. Masło rozgrzewamy na patelni, a następnie smażymy na niej chleb, aż się zarumieni. Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. 

Zobacz także: 4 pyszne przepisy na śniadanie na słodko

2. Tosty francuskie na słodko z bananem i masłem orzechowym

Banan i masło orzechowe to połączenie niemal idealne. Doskonale pasuje do tostów francuskich. Do ich przygotowania potrzebne wam będą:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka, 
  • 120 ml mleka, 
  • 1 banan,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • masło.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Następnie maczamy w nich chleb. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy tosty z dwóch stron, aż się zarumienią. Następnie przekładamy je na talerz. Każdą z kromek smarujemy masłem orzechowym. Banana kroimy w plasterki i układamy na dwóch kromkach. Pozostałymi przykrywamy tosty. Całość polewamy miodem. 

3. Tosty francuskie na słono ze szpinakiem 

Na koniec wersja na słono. Wszyscy słyszeli na pewno o croque madame, czyli tostach francuskich z jajkiem i szynką. My przedstawiamy natomiast przepis na zdrowe tosty francuskie ze szpinakiem. Do ich przygotowania potrzebujecie:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka,
  • 100 g szpinaku typu baby,
  • 4 plastry mozzarelli, 
  • masło,
  • przyprawy: sól, pieprz, olej.

Jajka rozbijamy i mieszamy z solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem przypraw, a następnie odsączamy go z wody i układamy na dwóch kromkach. Przykrywamy je plasterkami mozzarelli i na wierzch kładziemy pozostałe kromki. Tak przygotowane tosty smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. 

Zobacz także: 4 pyszne sposoby na oryginalne śniadanie z jajek

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?