Zamknij
Tortilla szpinakowa
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Ta tortilla ze szpinakiem sprawdzi się na różne okazje. Poznaj ten łatwy przepis.

Tortilla to popularna potrawa w kuchni meksykańskiej. Do jej przygotowania można wykorzystać dowolny rodzaj mąki, np. kukurydzianą lub pszenną. Takie placki doskonale nadają się do przyrządzania różnych dań. Możesz zrobić z nich kanapki lub serwować je z dodatkiem warzywnego farszu. W każdej z tych wersji smakują wyśmienicie. Tym razem zdradzimy ci przepis na tortillę ze szpinakiem, która doskonale sprawdzi się jako pyszna przekąska.

Tortilla ze szpinakiem – łatwy przepis

Przygotowanie tortilli ze szpinakiem nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Ponadto przepis ten jest łatwy w wykonaniu. Kluczem do wyjątkowego smaku tego dania jest przyrządzenie odpowiedniego farszu. Szpinak powinien być dobrze przyprawiony. Warto dodać do niego m.in. odrobinę czosnku, bazylię oraz pieprz ziołowy.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia meksykańska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 tortilla
100 g świeżych liści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
bazylia
zioła prowansalskie
opakowanie sera mozzarella
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy i drobno ją kroimy.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Szpinak myjemy, a następnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i czosnku.
  4. Tortillę nadziewamy warzywnym farszem. Następnie posypujemy ją startym serem i zwijamy w rulon.
  5. Na koniec danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 5 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tortilla ze szpinakiem – jak ją serwować?

Tortilla w takim wydaniu umili ci spotkania z rodziną i znajomymi. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi dipami. Warto przyrządzić do niej delikatny sos czosnkowy lub pomidorowy. Możesz serwować ją również polaną jogurtem naturalnym. To smaczna, a jednocześnie pożywna propozycja kulinarna. Szpinak to bowiem bogate źródło żelaza, potasu oraz witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.