Oceń
Masz ochotę na smaczną przekąskę? Ta tortilla ze szpinakiem sprawdzi się na różne okazje. Poznaj ten łatwy przepis.
Tortilla to popularna potrawa w kuchni meksykańskiej. Do jej przygotowania można wykorzystać dowolny rodzaj mąki, np. kukurydzianą lub pszenną. Takie placki doskonale nadają się do przyrządzania różnych dań. Możesz zrobić z nich kanapki lub serwować je z dodatkiem warzywnego farszu. W każdej z tych wersji smakują wyśmienicie. Tym razem zdradzimy ci przepis na tortillę ze szpinakiem, która doskonale sprawdzi się jako pyszna przekąska.
Tortilla ze szpinakiem – łatwy przepis
Przygotowanie tortilli ze szpinakiem nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Ponadto przepis ten jest łatwy w wykonaniu. Kluczem do wyjątkowego smaku tego dania jest przyrządzenie odpowiedniego farszu. Szpinak powinien być dobrze przyprawiony. Warto dodać do niego m.in. odrobinę czosnku, bazylię oraz pieprz ziołowy.
- kuchnia
Kuchnia meksykańska
-
Czas przyg.
20 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
1 tortilla |
100 g świeżych liści szpinaku |
1 cebula |
2 ząbki czosnku |
sól |
pieprz ziołowy |
bazylia |
zioła prowansalskie |
opakowanie sera mozzarella |
oliwa z oliwek |
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i drobno ją kroimy.
- Czosnek wyciskamy przez praskę.
- Szpinak myjemy, a następnie podsmażamy go na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i czosnku.
- Tortillę nadziewamy warzywnym farszem. Następnie posypujemy ją startym serem i zwijamy w rulon.
- Na koniec danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 5 minut.
Tortilla ze szpinakiem – jak ją serwować?
Tortilla w takim wydaniu umili ci spotkania z rodziną i znajomymi. Doskonale smakuje w połączeniu z różnymi dipami. Warto przyrządzić do niej delikatny sos czosnkowy lub pomidorowy. Możesz serwować ją również polaną jogurtem naturalnym. To smaczna, a jednocześnie pożywna propozycja kulinarna. Szpinak to bowiem bogate źródło żelaza, potasu oraz witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
Ocen artykuł