Zamknij
Tortilla
fot. Shutterstock

Uwielbiasz tortillę w różnych odsłonach? Podpowiemy ci, jak przyrządzić ją z dodatkiem fasoli oraz kukurydzy. Takie danie to idealna propozycja obiadowa.

Tortilla to danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Początkowo wytwarzano ją głównie z mąki kukurydzianej, a z czasem stały się popularne również jej inne warianty np. pszenny. Placki te znakomicie nadają się do przyrządzania różnych przekąsek. Możesz zrobić z nich pyszne roladki lub tosty. Tym razem zdradzimy ci przepis na tortillę faszerowaną fasolą i kukurydzą, która smakuje wybornie.

Tortilla z fasolą i kukurydzą – sprawdzony przepis

Tortilla w takim wydaniu to znakomity pomysł na rodzinny obiad. Możesz być pewny, że ta potrawa zachwyci wszystkich domowników. Tajemnica jej smaku tkwi w odpowiednio przyprawionym farszu. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać czerwoną fasolę, która jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 placki tortilli
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka
4 pomidory
sól
pieprz
bazylia
oregano
3 łyżki jogurtu naturalnego
świeży koperek
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Posiekaną cebulę oraz starty czosnek podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Dodajemy do tego pokrojoną paprykę, pomidory oraz odsączoną fasolę i kukurydzę.
  3. Warzywa dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas je mieszając. Następnie wszystko przyprawiamy do smaku.
  4. Na każdy placek tortilli wykładamy farsz, a następnie je zwijamy.
  5. Tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 7 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tortilla z fasolą i kukurydzą – jak ją serwować?

Tortilla w tym wydaniu najlepiej smakuje polana różnymi sosami. Taki dip można przyrządzić samodzielnie. Wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodamy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszamy. Aby danie ładniej prezentowało się na talerzu, możemy udekorować je również natką pietruszki.