Zamknij
Szparagi
fot. Shutterstock

Masz ochotę na wegetariańskie śniadanie? Sprawdź, jak zrobić tofucznicę z dodatkiem szparagów.

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. To idealny moment, aby sięgnąć po przepisy na pyszne dania z dodatkiem tych sezonowych przysmaków. Sprawdzą się jako farsz do tarty lub pierogów. Możesz przygotować z nich również kremową zupę. Tym razem zdradzimy ci przepis na smakowitą tofucznicę ze szparagami, która może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy.

Tofucznica ze szparagami – jak ją zrobić?

Receptura na tofucznicę ze szparagami to idealna opcja na śniadanie dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Do tego dania postaraj się wybrać szparagi o jędrnych łodygach i główkach. Warto dodać też do niego bazylię oraz zioła prowansalskie, które wzmocnią jego smak i aromat.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
300 g zielonych szparagów
250 g tofu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
bazylia
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szparagi myjemy i drobno kroimy.
  2. Podsmażamy je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny przez ok. 15 minut, aż nabiorą miękkości.
  3. Tofu odsączamy i rozdrabniamy za pomocą widelca.
  4. Następnie wrzucamy je na patelnię i wszystko jeszcze smażymy przez kilka minut.
  5. Na koniec tofucznicę przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tofucznica ze szparagami – sposób podania

Tofucznica ze szparagami idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Twoje śniadanie będzie wyglądać apetycznie, jeżeli wykorzystasz różne dodatki. Takie danie warto udekorować listkami świeżej bazylii, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Tofucznica w takim wydaniu jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale i zdrowa. Szparagi to bowiem cenne źródło witamin A, C i K. Zawierają również błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie. Z kolei tofu jest bogate w białko, fosfor i wapń, który wpływa na układ mięśniowo-szkieletowy.

Zobacz także: Sezon na szparagi: jak gotować, z patelni, co zawierają?