Zamknij
Przekąska na plaży
fot. Shutterstock

Wybierasz się na plażę? Nie zapomnij zabrać ze sobą smacznych przekąsek. Te roladki z tortilli zrobisz błyskawicznie.

Piękną pogodę za oknem najlepiej wykorzystać na plażowanie. Podczas dłuższego pobytu nad wodą, warto mieć pod ręką różne przekąski. Tym razem zdradzimy ci przepis na przysmak, którego przyrządzenie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Takie roladki z tortilli z dodatkiem soczystego arbuza i świeżej rukoli są lekkie, smaczne, a w dodatku cieszą oko apetycznym wyglądem.

Przekąski na plażę: roladki z tortilli

Relaks na piaszczystej plaży będzie upływał ci w przyjemniejszej atmosferze dzięki tym przekąskom. Te wakacyjne roladki z tortilli są bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku dzięki zawartości arbuza, który w ponad 90% składa się z wody, zapewniają odpowiednie nawodnienie organizmu w czasie upałów.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 placek bezglutenowej tortilli
0,5 arbuza
garść świeżej rukoli
ser feta
sól
pieprz ziołowy
bazylia
łyżka oliwy z oliwek
garść ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Arbuza myjemy, a następnie jego miąższ kroimy na małe części.
  2. Na tortilli układamy kawałki arbuza, rukolę oraz pokruszony ser feta.
  3. Całość przyprawiamy do smaku i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy słonecznikiem.
  4. Roladki zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Roladki z tortilli - właściwości

W twojej lodówce turystycznej nie może zabraknąć tych apetycznych przekąsek. Są niskokaloryczne i zawierają wiele składników mineralnych. Rukola jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Z kolei arbuz oczyszcza organizm z toksyn oraz doskonale wpływa na kondycję skóry i włosów.

Zobacz także: Zupa arbuzowa to kulinarny hit. Oto sprawdzona receptura