Zamknij
Grillowany ananas
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczny deser? Grillowane ananasy w takiej odsłonie to prawdziwa poezja smaku. Sprawdź, jak je zrobić.

Wspólnie grillowanie w rodzinnym gronie to idealna okazja do tego, aby zaskoczyć swoich bliskich różnymi przysmakami. Owoce z grilla mogą sprawdzić się w tym przypadku idealnie. Tym razem zdradzimy ci przepis na ananasy z dodatkiem miodu. Taki przysmak z pewnością przypadnie do gustu małym i dużych łasuchom.

Grillowane ananasy z miodem – łatwy przepis

Ananasy w takim wydaniu zachwycają wyglądem i smakiem. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Soczyste owoce w zestawieniu z delikatnym miodem to kombinacja, obok której trudno przejść obojętnie. Ten deser skradnie serca twoich domowników oraz gości i z pewnością trafi na listę ich ulubionych grillowych przysmaków.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 ananas
5 łyżek miodu
garść płatków migdałowych
garść posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki soku z limonki
łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy miód, dodajemy do niego sok wyciśnięty z limonki oraz odrobinę cynamonu.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Ananasa obieramy i kroimy w plastry.
  4. Następnie moczymy go w miodowej marynacie przez ok. godzinę.
  5. Po upływie tego czasu układamy go na ruszcie i grillujemy z dwóch stron.
  6. Plasterki owoców dekorujemy orzechami oraz płatkami migdałowymi.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Właściwości zdrowotne ananasów

Ananas posiada doskonałe walory smakowe i odżywcze. Przede wszystkim jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Zawiera również m.in. fosfor, żelazo oraz kwas foliowy. Ponadto owoc ten wspomaga trawienie oraz działa przeciwzapalnie.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader