Zamknij
Szparagi zapiekane z sosem beszamelowym
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na danie ze szparagów? Ten obiad przyrządzisz błyskawicznie. Twoi domownicy będą nim zachwyceni.

Wiosna to czas, kiedy chętnie sięgamy po sezonowe przysmaki. Jednym z nich są szparagi, uważane za prawdziwy, kulinarny rarytas i naturalny afrodyzjak. Możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w kuchni na wiele sposobów. Jeżeli chcesz przyrządzić z nich coś na szybko, z pewnością spodoba ci się ten przepis na szparagi z sosem beszamelowym, który możesz wykorzystać przy różnych okazjach.

Szparagi z sosem beszamelowym – pomysł na szybki obiad

Szparagi w tej odsłonie na pewno podbiją serce niejednego smakosza. Są niezwykle delikatne i wręcz trudno im się oprzeć. Dużą rolę w tym przepisie odgrywa sos beszamelowy o gęstej i kremowej konsystencji. Ponadto warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy, które doskonale podkreślą smak tego dania.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
300 g zielonych szparagów
150 g parmezanu
łyżka oliwy z oliwek
szklanka mleka
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
sól
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, aż staną się miękkie. 
  2. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy do niego mleko, odrobinę mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
  3. Parmezan ścieramy na tarce.
  4. Na koniec szparagi polewamy sosem i posypujemy serem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szparagi z sosem beszamelowym – jak je serwować?

Szparagi w takim wydaniu to smaczne i apetyczne danie, które polubisz od pierwszego spróbowania. Sprawdzi się jako szybki obiad po pracy lub przy innych okazjach. Aby prezentowało się na stole apetycznie, warto udekorować je świeżą bazylią lub natką pietruszki. Możesz także posypać je odrobiną aromatycznego koperku.

Zobacz także: Co zrobić, aby szparagi były świeże przez dłuższy czas? Tiktokerka ma na to sposób