Zamknij
Kasza manna
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś smacznego? Sprawdź jak zrobić delikatny deser z kaszą manną i bananami. Pokochasz go od pierwszego spróbowania.

Kasza manna dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym na stałe zadomowiła się w naszych kuchniach. Doskonale sprawdza się na śniadanie oraz dodatek do dań obiadowych. Jej delikatny smak sprawia, że chętnie sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszny deser z kaszą manną oraz bananami, który z pewnością poprawi ci humor w zimowe dni.

Deser z kaszą manną i bananami – sprawdzony przepis

Deser w takim wydaniu to smaczna propozycja kulinarna dla całej rodziny. Jest bardzo szybki w przyrządzeniu. W dodatku do jego zrobienia potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych produktów. Pamiętaj, że banany najlepiej przechowywać po zakupie w zacienionym, chłodnym miejscu. Aby szybko nie ściemniały, możesz skropić je po obraniu ze skórki odrobiną soku z cytryny.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
500 ml mleka
3 łyżki miodu
3 banany
5 łyżek kaszy manny
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gotujemy na mleku.
  2. Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części.
  3. Kaszę oraz owoce blendujemy.
  4. Dodajemy do tego miód, odrobinę soku z cytryny i aromat waniliowy. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Deser z kaszą manną i bananami – jak go serwować?

Połączenie delikatnej kaszy oraz słodkich bananów stanowi w tym przypadku unikalną kombinację smaków, której trudno się oprzeć. Aby deser wyglądał apetycznie, można udekorować go plasterkami banana, orzechami albo płatkami migdałowymi. Nie zaszkodzi również posypać go odrobiną cynamonu.