Oceń
Masz ochotę na coś smacznego? Sprawdź jak zrobić delikatny deser z kaszą manną i bananami. Pokochasz go od pierwszego spróbowania.
Kasza manna dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym na stałe zadomowiła się w naszych kuchniach. Doskonale sprawdza się na śniadanie oraz dodatek do dań obiadowych. Jej delikatny smak sprawia, że chętnie sięgają po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszny deser z kaszą manną oraz bananami, który z pewnością poprawi ci humor w zimowe dni.
Deser z kaszą manną i bananami – sprawdzony przepis
Deser w takim wydaniu to smaczna propozycja kulinarna dla całej rodziny. Jest bardzo szybki w przyrządzeniu. W dodatku do jego zrobienia potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych produktów. Pamiętaj, że banany najlepiej przechowywać po zakupie w zacienionym, chłodnym miejscu. Aby szybko nie ściemniały, możesz skropić je po obraniu ze skórki odrobiną soku z cytryny.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
500 ml mleka |
3 łyżki miodu |
3 banany |
5 łyżek kaszy manny |
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego |
łyżeczka soku z cytryny |
garść płatków migdałowych |
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy na mleku.
- Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części.
- Kaszę oraz owoce blendujemy.
- Dodajemy do tego miód, odrobinę soku z cytryny i aromat waniliowy. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Deser z kaszą manną i bananami – jak go serwować?
Połączenie delikatnej kaszy oraz słodkich bananów stanowi w tym przypadku unikalną kombinację smaków, której trudno się oprzeć. Aby deser wyglądał apetycznie, można udekorować go plasterkami banana, orzechami albo płatkami migdałowymi. Nie zaszkodzi również posypać go odrobiną cynamonu.
Ocen artykuł