Zamknij
Chlebek truskawkowy
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczne śniadanie? Chlebek truskawkowy to kulinarny hit. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Truskawki to owoce, bez których nie wyobrażamy sobie wiosennego menu. Królują w naszych kuchniach w formie różnych deserów, ciast i koktajli. Sprawdzają się także jako składnik dań obiadowych. Można przyrządzić z nich smakowitą zupę oraz wykorzystać je jako farsz do pierogów lub dodatek do makaronu. Z truskawek warto zrobić również puszysty i aromatyczny chlebek, dzięki któremu każde śniadanie będzie prawdziwą, kulinarną ucztą.

Chlebek truskawkowy – sprawdzona receptura

Przepis na chlebek truskawkowy jest naprawdę łatwy. Dzięki niemu nasza kuchnia zamieni się na chwilę w domową piekarnię, w której będzie unosił się piękny, owocowy zapach. Zanim przystąpimy do pieczenia, musimy wyjąć wcześniej wszystkie potrzebne składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Ważny jest również sposób, w jaki płuczemy truskawki. Nie należy trzymać tych owoców zbyt długo w wodzie, ponieważ łatwo stracą swoją jędrność.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 g truskawek
szklanka mąki pszennej
150 ml jogurtu naturalnego
0,5 kostki masła (do tego jedna łyżka do wysmarowania blachy)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu waniliowego
150 g ksylitolu
3 jajka
cynamon

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy, pozbywamy się z nich szypułek i drobno kroimy.
  2. Do miski wsypujemy szklankę mąki, cynamon oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Masło siekamy na mniejsze części i wrzucamy je do oddzielnego naczynia. Dodajemy do tego ksylitol oraz jajka i wszystko ubijamy.
  4. Składniki sypkie łączymy z masłem.
  5. Dodajemy do tego jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Do masy wrzucamy truskawki i wszystko powoli mieszamy.
  7. Gęste ciasto wlewamy do keksówki wysmarowanej odrobiną masła.
  8. Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50 minut, aż nabierze złocistego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chlebek truskawkowy – sposób podania

Chleb z dodatkiem soczystych truskawek jest niezwykle puszysty i delikatny w smaku. Możesz serwować go z miodem lub schłodzoną maślanką. Sprawdzi się również jako deser do herbaty czy kawy. Będzie prezentował się jeszcze lepiej, jeżeli udekorujesz go świeżymi owocami albo listkami mięty. Chrupiącą oraz rumianą skórkę chlebka warto także posypać płatkami migdałowymi.

Zobacz także: Ten deser z truskawkami zrobisz błyskawicznie. Jego smak skradnie twoje serce