Zamknij
Tartaletki
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę sylwestrową? Sięgnij po przepis na tartaletki ze szpinakiem. Ich smak zachwyci wszystkich twoich gości.

Do nocy sylwestrowej pozostaje coraz mniej czasu, więc to ostatni moment, aby pomyśleć o specjalnym menu z tej okazji. Oprócz deserów czy sałatek warto zaserwować różne wytrawne przekąski. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić smaczne tartaletki z dodatkiem szpinaku, które są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a przy tym smakują wyśmienicie.

Tartaletki ze szpinakiem – łatwy przepis

Jeżeli wciąż brakuje ci pomysłu na sylwestrową przekąskę, ten przepis na tartaletki będzie strzałem w dziesiątkę. Połączenie kruchego ciasta z warzywnym farszem to kombinacja, której nie można się oprzeć. Twoi domownicy i goście z pewnością zapamiętają ten smak na dłużej.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
200 g świeżych liści szpinaku
500 g mąki
2 jajka
0,5 kostki masła
opakowanie sera feta
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
bazylia
sól
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 45 minut. Po upływie tego czasu musimy je dokładnie rozwałkować, a następnie wypełnić nim foremki. 
  2. Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz startego czosnku. Dodajemy do niego pokruszony ser feta, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec upieczone tartaletki nadziewamy farszem i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Tartaletki ze szpinakiem - jak je podawać?

Tartaletki ze szpinakiem to idealna opcja na sylwestrową domówkę. Ich apetyczny wygląd sprawia, że będą pięknie prezentować się na stole wśród innych przekąsek. Możesz serwować je na ciepło i na zimno – w każdej z tych wersji smakują wybornie. Aby jeszcze bardziej wzmocnić kulinarne doznania, warto podawać je w towarzystwie sosu czosnkowego lub jogurtowego.