Oceń
Naleśniki to twój ulubiony przysmak? Sięgnij po ich wytrawną wersję o smaku buraczanym. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Naleśniki to idealna opcja na śniadanie. Są łatwe w przygotowaniu i możesz je serwować na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i serem feta. A co powiesz na to, aby przyrządzić je z dodatkiem z buraków? Takie naleśniki zachwycają unikalnym smakiem i możesz być pewny, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni.
Naleśniki buraczane – łatwy przepis
Naleśniki w takiej odsłonie to idealna propozycja dla osób, które lubią sięgać po ciekawe połączenia smakowe. Wybierając buraki do tego przepisu, zwróć uwagę na ich skórkę. Powinna być gładka, jednolita i bez widocznych przebarwień. Ponadto, aby naleśniki były bardziej puszyste, warto dodać do nich trochę wody gazowanej.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
3 małe ugotowane buraki |
szklanka mąki |
1,5 szklanki mleka |
szczypta soli |
szczypta cukru |
50 ml wody gazowanej |
1 jajko |
odrobina oleju |
Sposób przygotowania
- Do miski wlewamy mleko i wodę gazowaną.
- Dodajemy mąkę i roztrzepane jajko.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Ugotowane buraki blendujemy i również przelewamy je do masy.
- Całość miksujemy oraz przyprawiamy cukrem i solą.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż nabiorą pięknego kolorytu.
Naleśniki buraczane – jak je podawać?
Naleśniki w takim wydaniu zachwycają wyglądem i smakiem. Znakomicie sprawdzą się na pierwsze śniadanie dla całej rodziny. Możesz serwować je z różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z warzywami i fetą. Warto również polać je sosem śmietankowym lub serowym.
Ocen artykuł