Zamknij
Naleśniki buraczane
fot. Shutterstock

Naleśniki to twój ulubiony przysmak? Sięgnij po ich wytrawną wersję o smaku buraczanym. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

Naleśniki to idealna opcja na śniadanie. Są łatwe w przygotowaniu i możesz je serwować na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej np. ze szpinakiem i serem feta. A co powiesz na to, aby przyrządzić je z dodatkiem z buraków? Takie naleśniki zachwycają unikalnym smakiem i możesz być pewny, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

Naleśniki buraczane – łatwy przepis

Naleśniki w takiej odsłonie to idealna propozycja dla osób, które lubią sięgać po ciekawe połączenia smakowe. Wybierając buraki do tego przepisu, zwróć uwagę na ich skórkę. Powinna być gładka, jednolita i bez widocznych przebarwień. Ponadto, aby naleśniki były bardziej puszyste, warto dodać do nich trochę wody gazowanej.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
3 małe ugotowane buraki
szklanka mąki
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta cukru
50 ml wody gazowanej
1 jajko
odrobina oleju

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlewamy mleko i wodę gazowaną.
  2. Dodajemy mąkę i roztrzepane jajko.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Ugotowane buraki blendujemy i również przelewamy je do masy.
  5. Całość miksujemy oraz przyprawiamy cukrem i solą.
  6. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z dwóch stron, aż nabiorą pięknego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Naleśniki buraczane – jak je podawać?

Naleśniki w takim wydaniu zachwycają wyglądem i smakiem. Znakomicie sprawdzą się na pierwsze śniadanie dla całej rodziny. Możesz serwować je z różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z warzywami i fetą. Warto również polać je sosem śmietankowym lub serowym.