Zamknij
Sałatka ze szparagami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczną sałatkę? Ta z dodatkiem szparagów sprawdzi się jako lekka przekąska lub dodatek do obiadu. Poznaj tę recepturę.

W wiosenne dni lubimy sięgać po receptury z wykorzystaniem sezonowych przysmaków. Dziś zdradzimy ci przepis na sałatkę ze szparagami, która jest pełna witamin i minerałów. W dodatku zrobisz ją naprawdę szybko z łatwo dostępnych składników. Jej wyjątkowy smak podkreślą świeże truskawki oraz delikatny ser feta.

Sałatka ze szparagami – sprawdzona receptura

Jeżeli sałatki to obowiązkowa pozycja w twoim codziennym menu, koniecznie sięgnij również po tę z dodatkiem szparagów. Bez wątpienia trafi ona na listę twoich ulubionych wiosennych przekąsek. Możesz serwować ją na spotkaniach z rodziną i znajomymi. Sprawdzi się też jako drugie śniadanie w pracy. Aby smakowała idealnie, warto dodać do szparagów w czasie gotowania szczyptę cukru, który nieco złagodzi ich gorycz.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
200 g szparagów zielonych
100 g świeżych liści szpinaku
garść rukoli
150 g sera feta
100 g świeżych truskawek
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, aż nabiorą miękkości.
  2. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałki.
  3. Szpinak i rukolę płuczemy w wodzie.
  4. Truskawki myjemy i pozbywamy się z nich szypułek.
  5. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy do niej sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. W misce umieszczamy pokrojone szparagi, szpinak, rukolę oraz truskawki.
  7. Całość delikatnie mieszamy i polewamy dipem.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Sałatka ze szparagami – sposób podania

Sałatka ze szparagami prezentuje się niezwykle apetycznie. A wszystko to za sprawą różnych sezonowych dodatków, które kuszą swoimi wiosennymi kolorami. Taką sałatkę możesz posypać również ziarnami słonecznika albo orzechami włoskimi. Warto udekorować ją także plastrami świeżej, aromatycznej limonki.

Ta sałatka jest bogata w wiele składników odżywczych. Szparagi zawierają bowiem m.in. witaminy C i K, żelazo, fosfor, wapń i potas. Ich spożywanie wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga trawienie. Truskawki natomiast doskonale oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy oraz pomagają zachować promienny wygląd skóry.

Zobacz także: Tofucznica ze szparagami sprawdzi się na śniadanie. Zaskakuje delikatnym smakiem