Zamknij
Chlebki w jajku
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie? Sięgnij po przepis na chlebki w jajku. Są niezwykle puszyste i zachwycą cię delikatnym smakiem.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety bardzo często o poranku nie mamy zbyt wiele czasu na sięganie po skomplikowane przepisy. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzą się szybkie potrawy, które możesz przygotować z łatwo dostępnych składników. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić puszyste chlebki obtoczone w jajku, które są proste w wykonaniu, a ich przyrządzenie zajmie ci dosłownie chwilę.

Chlebki w jajku – łatwy przepis

Chlebki obtoczone w jajku to idealny pomysł na pierwsze śniadanie. Są miękkie, puszyste i smakują wyśmienicie. W dodatku zrobisz je ze składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.  Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać nawet już lekko czerstwe pieczywo. Poznaj ten sprawdzony przepis.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
4 kromki chleba
4 plastry sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
bazylia
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich przyprawy.
  2. Następnie moczymy w nich kromki chleba, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  3. Chlebki smażymy na patelni z dwóch stron z dodatkiem oliwy z oliwek.
  4. Pod koniec smażenia kładziemy na nich plasterki sera żółtego i czekamy, aż się rozpuszczą.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chlebki w jajku – jak je serwować?

Chlebki w jajku możesz serwować na wiele różnych sposobów. Doskonale smakują w połączeniu z różnymi warzywami np. pomidorem lub ogórkiem. Jeżeli chcesz nieco wzmocnić ich smak, możesz dodać do nich także odrobinę czosnku. Znakomicie komponują się również z dipem jogurtowym oraz serowym.