Zamknij
Placki brokułowe
fot. Shutterstock

Uwielbiasz brokuły w każdym wydaniu? Sprawdź, jak przyrządzić z nich wyśmienite placki. To idealna propozycja na szybki obiad.

Brokuły dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Możemy wykorzystać je do przyrządzania różnych, pysznych dań. Doskonale smakują jako dodatek do sałatek i makaronu. Warto przyrządzić z nich również pożywną, kremową zupę. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić smaczne placki brokułowe, które są niezwykle chrupiące i delikatne.

Placki brokułowe – sprawdzony przepis

Placki w takim wydaniu doskonale sprawdzą się jako danie podczas wspólnego, rodzinnego obiadu. Możesz być pewny, że ich delikatny smak zachwyci wszystkich twoich domowników. Przy zakupie brokułów zwróć uwagę na ich wygląd. Różyczki powinny mieć piękne zielone zabarwienie bez widocznych, ciemnych plam. Poza tym należy je trzymać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu kilku dni.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 brokuł
2 jajka
ząbek czosnku
cebula
5 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz ziołowy
bazylia
tymianek
zioła prowansalskie
100 g parmezanu
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  2. Brokuły gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy różyczki za pomocą widelca.
  3. Ser i czosnek ścieramy na tarce.
  4. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej brokuły, jajka, cebulę oraz starty parmezan i czosnek.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  6. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Placki brokułowe – jak je serwować?

Placki brokułowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Najlepiej podawać je polane śmietaną. Doskonale smakują również w zestawieniu z delikatnym sosem czosnkowym lub jogurtowym. Aby ładniej prezentowały się na talerzu, możesz udekorować je również natką pietruszki.

Takie placki nie tylko doskonale smakują, ale również mają wiele właściwości odżywczych. Brokuły to bowiem źródło potasu, który pomaga w walce z nadciśnieniem. Zawierają także wiele witamin niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia.